Македонска телевизия ни обяви за нацисти

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (25)
09:07 / 04.02.2013
2413
Македонска медия за пореден път ни обяви за нацисти. Страната ни бе обвинена за депортирането на хиляди македонски евреи в концлагер на територията на окупирана Полша. Според местната телевизия "Сител" директната намеса на тогавашните български власти е безспорна. 

Скопският тв канал се позовава на документи от нацистките архиви, които доказвали, че през 1943 г. българите са организирали извозването на евреите до лагера "Треблинка". Ставало дума за три писмени преписки между българската железопътна управа в Скопие и нацистите, с които се определял начинът и цената за транспорт на евреите с два влака. 

Трите документа били от септември и октомври 1943 г. В тях било описано, че на 23 и 28 март от Скопие трябвало да потеглят композициите с 3545 възрастни и 592 деца от еврейски произход. В документите се казвало, че крайната цена на превоза е 7 144 317 лв.Македонската еврейска общност заяви, че очаква от българското правителство, вместо да се опитва да неглижира тези факти, да се извини за прогонването на евреите от съседката ни по време на Втората световна война.

Преди време страната ни реагира остро на свързването й с този процес във финансирания от македонските власти филм "Трето полувреме", в който българите са представени като фашисти и узурпатори.


Източник: в. "Монитор"

Виж коментарите (25)
Още новини от Международни новини:
Състоянието на Роберт Фицо е "критично"
Световна модна верига, любима на българите, обяви фалит
Словакия е на "ръба на гражданска война"?
Пуснаха жалби срещу платформа за пазаруване
Премиерът на Словакия Роберт Фицо е поставен в изкуствена кома
44 земетресения край гръцки остров само тази сутрин


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).