Македония склонила на договор за добросъседство с България

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (3)
09:29 / 05.12.2012
2810
Македония е съгласна с българското предложение за договор за добросъседски отношения и сътрудничество и е подготвена веднага да пристъпи към формиране на съвместна работна група, съобщава излизащият в Скопие вестник "Дневник". Македонският министър на външните работи Никола Попоски е изпратил писмо в този смисъл до българския си колега Николай Младенов. Писмото на Попоски е в отговор на трите условия, които постави Николай Младенов, за да продължи подкрепата от София за македонската евроинтеграция.

Попоски предлага българските и македонските представители да се срещнат в "най-кратък срок". Той иска още работна група за сътрудничество да обедини или подготви целите и действията в една обща рамка или пътеводител.
Според него след подготвянето на тематичните групи от областите на взаимен интерес, би могло да се пристъпи и към формиране на съвет на високо равнище под формата на ежегодни съвместни заседания на двете правителства.

В писмото на македонския външен министър се изразява задоволство от зачестилата комуникация, която, според него, прераства в съществен и конкретен диалог, основаващ се на европейските принципи и стойности. Този диалог, пише Попоски, ще допринесе двата съседа да се гледат без предразсъдъци и да действат като истински и искрени приятели.

"Оставаме решени да градим общо европейско бъдеще, основаващо се на европейските принципи и ценности и с уважение на взаимните чувствителни въпроси. Всички открити въпроси и различия ще успеем да преодолеем с взаимно уважение и доверие, както и със зачитане на европейските ценности, на демократическите начала и на човешките права", се казва още в писмото на Попоски до Младенов, цитирано от "Дневник".

"Дневник" също така се позовава на анализ на бившия заместник-министър на външните работи на България и директор на Института за икономика и международни отношения Любомир Kючуков, който смята, че втвърдяването на тона от страна на България се дължи изцяло на вътрешнополитически причини и е опит негативната енергия, следствие на неуспехите на правителството, да бъде пренасочена към външен враг.

В текста със заглавие "Македонски гамбит" той изтъква, че България е заинтересована за максимално отваряне и всекидневна комуникация на всички нива.

Кючуков смята също така, че евентуално вето от българска страна за македонско членство в ЕС ще доведе до натиск от Брюксел върху правителствата и на двете държави.


Виж коментарите (3)
Още новини от Международни новини:
Крути мерки за нарушаване на правилата за шофиране в Гърция, може...
Известна крепост е застрашена от рухване
Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навални да...
Тази вечер е регистрирано поредното силно земетресение
Мнение на експерт: Успехите на Русия се дължат на забавянето на а...
Земетресение събуди Южна Гърция


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).