Калуди Калудов брани Филхармонията, чака министърът да отвори сърцето си за музикантите

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (24)
14:51 / 29.07.2010
3938
"Започнат ли съкращения, ще заприличаме на ей този контрабас", посочи към сдалия отдавна багажа музикален инструмент Калуди Калудов. "Дори на виртуозния Паганини му е трябвало една струна, за да свири", допълни той.

Директорът на Оперно-филхармоничното дружество изрази пред журналисти тревогата си, че в постановлението на Министерския съвет се говори за Държавна Опера. "Къде остана Филхармонията? Държим на допълнението Държавна Опера и Филхармония", подчерта той, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Ако се съкрати числеността на състава от 239 души, нямало да може да бъдат изнасяни на ниво симфоничните, оперни и балетни спектакли. ОФД-то имало нужда от вътрешна реформа. Още с идването си преди година в Пловдив световният тенор се опитал да направи промени, да замени някои малко полезни за трупата артисти с млади и енергични дарования, които да внесат нов дух и повече хъс, но отгоре му казали да не ги пипа. "Пенсионирах една солистка, която от четири години не беше издала дори един звук, сега тя ме съди. Друг един пенсионер също ме съди за неплатен хонорар", разказа Калудов.    

Показа счетоводните сметки, за да докаже, че билетът за концертите им не струва баснословните 217 лв., за които говорят от министерството, а 90,91 лв. Ако се вземело предвид и броят на зрителите, пред които се изявяват при турнетата си в чужбина, цената падала до 57,25 лв. "Вярно е, тамошните приходи от билети не идват при нас, но ние представяме българския културен продукт", подчерта Калудов.

Трудно било поставянето на опери в Концертната зала на филхармониците, като почти възрожденско театро, но хората пълнели залата и се радвали: "Само след месеци ще имаме най-модерната оперна сцена и тогава ще предложим програма, с която наистина ще привличаме публика. Всеки един от 20-те хиляди души, които ни подкрепиха в подписката срещу закриването на операта, един-два пъти да дойде на представление, ще е още една подкрепа."

Не заради едва 50 продадени билета за "Аида" била съкратена програмата на летния оперен фестивал, а защото, по думите на директора, хората нямали бензин в резервоара, били обезверени след като им орязали с 20 процента заплатите, които преди това били средно по 380-400 лв., неговата пък от 840 паднала на 600 лв. 

Калудов е изразил безспокойството си и в писмо до кмета. Славчо Атанасов от своя страна е писал на министър Вежди Рашидов, за да се търси нов диалог, а още вчера заяви, че ще се противопостави на евентуални съкращения, защото операта не е салам, че да го режеш, а сториш ли го, ще заприлича на вино, разредено с вода.    

"Някои ми се присмяха, че съм готов на гладна стачка. Да, готов съм... Мили хора, разберете, на мен това ми е животът. Не съм дошъл тук да произвеждам краставици, а да направя нещо хубаво, с което да донесем радост. Ние, артистите, сме башка хора и мисля, че министърът на културата, който също е башка човек, ще обърне сърцето си към музикантите и към културата. Със съкращението на 1000 музиканти няма да се решат икономическите проблеми на страната", заключи Калудов.

На Операта предстои турне в Белгия и Холандия, а Филхармонията ще гостува в Китай и Корея.


Този браузър не поддържа видео елемента.


(c) ПОТВ

Виж коментарите (24)

Още по темата (34):
02.12.2010 Общината преведе парите за Операта
11.10.2010 Славчо Атанасов се среща със синдикатите за съкращенията в Операта
06.10.2010 Общината бави парите за операта
12.08.2010 Общината помага на операта със 100 000 лева
06.08.2010 Пламен Тасев: Пловдив за момента няма истинска опера
05.08.2010 Калуди Клудов си тръгва от Пловдив
Още новини от Международни новини:
ЕС санкционира руски медии
Отново оперираха премиера на Словакия
Самотни майки: Детето не се нуждае непременно от мъж
Състоянието на Роберт Фицо е "критично"
Световна модна верига, любима на българите, обяви фалит
Словакия е на "ръба на гражданска война"?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).