"Ислямска държава" сменя стратегията

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
16:25 / 01.12.2015
4587
"Ислямска държава" смени стратегията си и от изграждането на халифат се насочва към удари срещу коалицията." Това заяви главният координатор за борбата с тероризма на ЕС Жил Керхоф пред комисията по вътрешни работи на Европейския парламент в Брюксел.

Атентатите в Анкара и Париж, както и свалянето на руския пътнически самолет в Египет били прояви на тази нова стратегия.

"Ислямска държава" търси видими победи, за да привлича привърженици и средства", добави европейският антитерорист №1.

Той предупреди, че е опасно да се прави връзка между бежанската вълна към Европа и терористите и посочи, че двете най-важни задачи пред ЕС сега са сигурността на гражданите и запазването на свободата на придвижване и Шенген.

Керхоф призова евродепутатите да помислят как ЕС може да помогне на мюсюлманите да се справят с радикализацията на европейски граждани. "В Европа живеят 20 млн. мюсюлмани и ние трябва да им помогнем да формират ислям - отворен, мирен и споделящ нашите ценности", заяви той в Европарламента в Брюксел. Една възможност това да се случи според него са европейските фондове.

Координаторът за борбата с тероризма каза, че ЕС има достатъчно инструменти да събира информация за потенциални терористи и удари, но че не ги използва ефективно. 

В Шенгенската информационна система (ШИС ) се водела точна статистика за откраднати автомобили и излежаващи присъди джихадисти, но нямало пресни данни за движението на радикализирани граждани, които биха позволили да се следят техните имейли и телефонни разговори. Едва 5 шенгенски държави актуализирали в реално време информацията, постъпваща в ШИС. 

ЕС разполага още с бази данни в Интерпол и Европол, както и в ПРЮМ, където се събират ДНК, отпечатъци на терористи, както и регистрационните номера на използвани от тях автомобили. 

Тези системи обаче още не се използват достатъчно, каза антитерорист №1. Вътрешните министри от ЕС ще обсъждат проблема в четвъртък в Брюксел.

Утре пък Европейската комисия ще предложи въвеждането на нови условия за търговия с оръжие, включително за антикварното и ловното. Държавите-членки на ЕС ще бъдат задължени да избират между предварителното лицензиране и регистрационен режим за всички ловни оръжия, като ще бъде затегнат и редът за купуването им. 

В частност ще бъде забранена търговията в интернет, а за изключенията - купувачът ще се явява на определено място, за да си получи покупката и да бъде регистриран и проверен от властите. 

Същият режим ще бъде въведен и за колекционерите и собствениците на антикварно оръжие. 

След парижките атаки ЕС ще допълни и списъка на прекурсорите, от които се правят експлозиви, като в тях ще бъдат включени някои вещества, използвани в градинарството и козметиката. 

Ще се предложи криминализиране на пасивното обучение, пътуването с терористични цели, както и финансирането на такива движения, за да се преследват "домораслите" радикали, поемащи към Сирия. ЕС ще промени и системата за информация за издаване на наказателни присъди, която ще включи и лицата, които нямат европейско гражданство.

Виж коментарите (0)

Още по темата (104):
07.01.2023 В Истанбул са задържали членове на "Ислямска държава", подготвяли терористична атака в новогодишната нощ
13.10.2017 Командир на ИДИЛ арестуван в София
12.10.2017 Убиха "Бялата вдовица" на ИДИЛ
09.06.2017 "Ислямска държава" заплаши Балканите
23.03.2017 Военният министър: Случилото се в Лондон показва, че трябва да сме бдителни
27.01.2017 Арабист: У нас обучават терористи, даваме им оръжие
Още новини от Международни новини:
Престрелка пред имението на известен рапър, има тежко ранен
4.1 по скалата на Рихтер разлюля наша съседка!
Пречката, която спъва България за еврозоната
Нов пътен знак изненада шофьори в ЕС
Цената на кафето скача сериозно
Картина на Караваджо, струваща милиони, ще бъде изложена в музей ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).