Имунолог разсeя няколко мита за антителата

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
11:59 / 09.03.2021
6762
В какви случаи е необходимо да се измери броят на антителата и дали този показател е важен за защита срещу коронавирусна инфекция, каза за радио “Спутник“ Владислав Жемчугов, доктор на медицинските науки, имунолог, специалист по особено опасни инфекции, съобщава РИА Новости, цитирани от БГНЕС.

Според него, определено няма смисъл да се открива титърът на антителата към SARS-CoV-2 в организма веднага след ваксинация или заболяване.

"След ваксинацията изобщо няма смисъл да се измерва титърът на антителата, така или иначе няма да повлияе по никакъв начин, има имунен отговор, все още има защита и не може да се засили по никакъв начин“, каза имунологът.

В този случай количествените показатели, свързани с антителата, не дават представа за степента на защита на организма, обясни той. След като се появят антителата, това означава, че се е формирал имунният отговор. В крайна сметка имунната система се състои от много компоненти, има хиляди от тях и съотношението между тях е много индивидуално за всеки човек, добави Владислав Жемчугов.

Количеството антитела, произведени в организма след ваксинация или след заболяване, неизбежно намалява с времето. Въпреки това човекът все още остава под закрила, сигурен е имунологът.

Според Владислав Жемчугов няма да навреди да се измери количеството на антителата, ако човек планира да бъде ваксиниран след заболяване. Ако човек е имал COVID-19 преди не повече от шест месеца, можете да видите какъв е титърът на антителата.

"Ако има антитела и човек знае, че е болен в рамките на шест месеца, тогава ваксинацията не е необходима", каза имунологът.

Когато се оценява количеството антитела, е необходимо да се вземат предвид особеностите на тестовите системи, каза той. В днешно време се използват доста видове от тях, като се започне от хроматографски, като тестове за бременност и завърши със строги количествени тестове за отделни антигени.

Ако човек е бил болен преди около година и неговият титър на антителата е нисък, тогава може да се извърши единична ваксинация, посъветва Владислав Жемчугов.

"Ако има антитела, т.е. човек е болен, препоръчително е да се ваксинира веднъж, но ако човек вярва, че има малко антитела и се притеснява от това. Еднократна ваксинация с всяка ваксина ще бъде достатъчна, за да активира клетъчната спомен. 

Това е, ако човек е бил болен преди около година.

Виж коментарите (0)

Още по темата (17024):
09.04.2024 Лекар: Ако една майка откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Доц. Атанас Мангъров: Ваксините, които са в Националния имунизационен календар, да бъдат правени
08.04.2024 Проф. Ива Христова разясни за коклюша и стремглавото му разпространение
08.04.2024 Съдът оправда Костадин Костадинов
08.04.2024 Д-р Бацелова: Първите симптоми са като при лека настинка! Никакво
самолечение!
08.04.2024 Костадин Костадинов се изправя пред съда заради COVID-19
Още новини от Международни новини:
Крути мерки за нарушаване на правилата за шофиране в Гърция, може...
Известна крепост е застрашена от рухване
Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навални да...
Тази вечер е регистрирано поредното силно земетресение
Мнение на експерт: Успехите на Русия се дължат на забавянето на а...
Земетресение събуди Южна Гърция


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).