Хора изчезват безследно в Украйна

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
11:48 / 11.03.2014
2624
Украинската информационна агенция УНИАН съобщи за група украински журналисти, които са били отвлечени в Крим. Според очевидец колата им била спряна на КПП в село Перекоп в Крим от активисти, сред които имало много военни, включително с неизвестни униформи. Журналистите били отделени един от друг и проверявани от хора от "Беркут" и групите за самоотбрана на Крим.

Става въпрос за фотожурналист на свободна практика, втори журналист и шофьорът им. Съпругата на шофьора потвърди, че той е задържан и разказа, че на КПП-то колата е била преровена, а техниката - хвърлена на земята. После те били отведени в неизвестна посока и няма връзка с тях. По думите ѝ в групата имало и още една жена - също фотожурналист.

Същевременно активистите от "Евромайдан SOS" съобщиха, че журналисти, задържани край град Армянск са били отведени от служители на "Беркут" и предадени на службите за сигурност в Севастопол. Според някои данни обаче те така и не са стигнали града.

Очевидецът разказал за УНИАН и за две момичета, активистки на Автомайдана, които вероятно били бити, а впоследствие - и отведени в неизвестна посока. Оттогава от тях няма следа.

Евромайдан SOS съобщава и за изчезването на активист на Украинската републиканска партия. Той се е обадил на секретариата на партията и казал: "Сбогом. Дойдоха за мен". Оттогава телефонът му не отговаря, предават активистите.

Други двама активисти на Евромайдана в Крим също са били отвлечени на 9 март от жп гара в Симферопол, съобщава Евромайдан SOS. Според сина на един от активистите, двамата са държани като заложници на различни места на 100 км от кримската столица. Автомобилът, с който стигнали до гарата, не е открит.

Вчера военни източници съобщиха за изчезването и на украински военен.

Според радио "Свобода" седем украинци са изчезнали от различни места в Крим на 9 март и местонахождението им е неизвестно.

Същевременно БНТ съобщи днес, че екип на телевизията е бил обискиран в Крим. Специалният пратеник на медията - Марио Гаврилов, разказа, че край Симферопол екипът бил спрян от хора с маски и въоръжени с калашници. Някои от тях са били с руски опознавателни знаци и видимо са били с добра военна подготовка. Те преровили багажа на журналистите и конфискували служебните им каски и бронежилетки. След това ги оставили да продължат по пътя си.


Виж коментарите (2)

Още по темата (4441):
20.03.2024 Папа Франциск отново призова за преговори за Украйна и Близкия Изток
16.03.2024 Лавров: Въпросът чии са Крим и Севастопол е затворен завинаги
10.03.2024 Земетресение с магнитуд от 4,9 разтърси Западна Турция
07.03.2024 13 мита за войната на Русия в Украйна
05.03.2024 ВВС: Полковник от САЩ е изнасял държавни тайни чрез сайт за запознанства
02.03.2024 Евродепутатът Петър Витанов: След две години война в Украйна не сме се приближили към мира
Още новини от Международни новини:
Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навални да...
Тази вечер е регистрирано поредното силно земетресение
Мнение на експерт: Успехите на Русия се дължат на забавянето на а...
Земетресение събуди Южна Гърция
Удължaвaт eвтиния poyминг в EC
Природен феномен в Гърция


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).