Хиперзвуков самолет ще лети от Ню Йорк до Токио за един час

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
11:52 / 07.05.2023
2108
Като хиперзвуков се дефинира движещ се обект с бързина пет пъти на скоростта на звука

Компанията Venus Aerospace изгражда хиперзвуков самолет, който може да превозва около 12 пътници,  със скорост 9 Мах, девет пъти скоростта на звука. Stargazer ще взима разстоянието между Ню Йорк и Токио с 6905 мили в час (11112 км в час) на височина от 170 000 фута (51 816 км).

Като хиперзвуков се дефинира движещ се обект с бързина пет пъти на скоростта на звука. За сравнение, най-бързият самолет, създаван някога, SR-71 "Blackbird" на Lockheed, е пътувал с 3,2 Маха (2455 мили в час).

Съоснователят и технически директор на Venus Андрю Дъгълби планира да премести Stargazer от научната фантастика в реалността с въртящ се детонационен двигател, който се върти с 20 000 оборота в секунда, пише businessnovinite.bg.

"Въртящата се детонация означава, че свръхзвуковото горене се случва непрекъснато вътре в двигателя и детонационната вълна се движи около двигателя със свръхзвукови скорости“, отбеляза компанията след неотдавнашния си успешен тест на прототип в централата на космодрума в Хюстън.

Ротационно-детонационната концепция, която изгаря 20% по-малко гориво от конвенционален двигател, се рекламира от ВМС на САЩ. Тази технология е била успешно тествана и преди.

Stargazer ще излита с конвенционални реактивни двигатели, но след това ще премине към ракети, след като достигне надморска височина. Маршрутът, по който ще лети, технически не е на ръба на космоса или линията на Карман, която е на 100 километра над повърхността на Земята. Но ще бъде достатъчно високо, за да види извивката на планетата и черния безграничен Космос.

Venus Aerospace работи върху концепцията за хиперзвуков самолет от 2020 г., като е събрала 33 млн. долара за изграждането на самолета. Фирмата сега ще започне хиперзвукови летателни тестове с дрон. След това ще изгради прототипа Stargazer, въпреки че не е обявена дата за финалната версия.

Виж коментарите (0)
Още новини от Международни новини:
Крути мерки за нарушаване на правилата за шофиране в Гърция, може...
Известна крепост е застрашена от рухване
Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навални да...
Тази вечер е регистрирано поредното силно земетресение
Мнение на експерт: Успехите на Русия се дължат на забавянето на а...
Земетресение събуди Южна Гърция


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).