Горман отряза втори преводач за поемата на Байдън, не бил "млада чернокожа жена"

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
11:42 / 11.03.2021
4209
Американската поетеса Аманда Горман става все по-непреводима. Стихотворението, което тя представи по време на церемонията по встъпване в длъжност на Джо Байдън, отново се оказа с неподходящ преводач - този път от каталонски. Определеният да преведе поемата на каталонски Виктор Обиолс каза вчера пред АФП, че е бил отстранен от задачата поради грешен профил.

"Нямаха съмнение в способностите ми, но търсят различен профил преводач, който трябва да е жена, млада, активистка и за предпочитане чернокожа", обяснява Обиолс, който в своята професионална биография е бил достатъчно достоен да превежда Шекспир и Оскар Уайлд. Той не знае дали е отстранен от издателя в Барселона или от първоначалния издател на стихотворението "Хълмът, който изкачваме". "Въпросът е сложен и към него не бива да се подхожда фриволно - обяснява Обиолс, цитиран от "Гардиън". - Но ако аз не мога да преведа един поет, защото е жена, млада, чернокожа, американка от 21-ви век, то значи нямам право да превеждам и Омир, защото не съм грък от 8-и век пр.Хр. Нито пък мога да превеждам Шекспир, защото не съм англичанин от 16-и век".

Каталонският преводач не е първият, който се препъна в стихотворението на 23-годишната поетеса от САЩ. То остана и без превод на нидерландски, защото преводачът се оказа с неподходящ цвят на кожата. Носителят на "Букър" Марийке Лукас Райнефелд бе отстранена от проекта, защото не е като Горман "млада, безсрамно чернокожа жена", а бял автор от небинарен пол, завършва "Ce

Виж коментарите (1)

Още по темата (82):
20.11.2021 Байдън нареди бустерна доза за пуйките
08.05.2021 Агитките на Ботев и Локо се обединиха
02.04.2021 Жената на Джо Байдън стана стюардеса
23.02.2021 Мелания Тръмп сияе, след като напусна Белия дом
10.02.2021 Тръмп никога повече няма да има право на профил в Twitter
05.02.2021 Джо Байдън: Русия ще си плати
Още новини от Международни новини:
Крути мерки за нарушаване на правилата за шофиране в Гърция, може...
Известна крепост е застрашена от рухване
Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навални да...
Тази вечер е регистрирано поредното силно земетресение
Мнение на експерт: Успехите на Русия се дължат на забавянето на а...
Земетресение събуди Южна Гърция


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).