Германия с рязък спад в броя ваксинирани против грип

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
11:49 / 28.02.2018
13806
Студеното време не подминава и Германия, където първите случай на грип бяха регистрирани още през ноември. Ако живеете в Германия и сте решили да се ваксинирате против грип, трябва да имате предвид някои неща.

Въпреки че често се бърка с обикновена настинка, грипът е много по-тежко състояние и се характеризира с рязка промяна в здравословното състояние, чрез комбинация от висока температура, главоболие, болка в крайниците и суха кашлица. Противогрипната ваксина в Германия е безплатна за всички лица с редовни здравни осигуровки, независимо дали използват публично или частно здравно осигуряване в Германия.

Въпреки, че от Федерално министерство на здравеопазването (www.bundes­gesundheits­ministerium.de) все още нямат пълни данни за заразените в Германия, едно е сигурно - сезонът на грипа е активен. 

За сравнение, в Австралия грипът се разпространи изключително бързо, като дори започна да взема жертви сред по-възрастното население.

"Можем да извлечем прекалено малко от борбата с грипа в другите държави." Казва Оле Вихман, завеждащ отделението за ваксинации в института Роберт Кох в Берлин. "Грипът е различен във всяка държава, тъй като вирусът има различни варианти - не можем да губим време и ресурси в борба с грешен щам", добави още той.

Една от причините за ниската ефективност на противогрипните ваксини, е че препоръчаният състав на ваксините се подава от Световната Здравна Организация (WHO), като времето за производство на големия брой ваксини отнема няколко месеца. Това, от своя страна, означава, че препоръчаните от WHO ваксини може и да не са напълно актуални, когато вече могат да се използват. 

До момента, цифрите показват доста ниска активност за противогрипно ваксиниране сред германските граждани, като най-малко ваксинирани има сред медицинските работници и бременните жени, въпреки факта, че първите са подложени на голям риск от заболяване, поради ежедневния си контакт с болни хора, а при бременните жени имунната система е много по-слаба, което може да доведе до повишена поддаденост на здравословни усложнения, като пневмония, например. 

"Направените анкети показват, че много бременни жени подценяват опасностите от грипа, а в същото време надценяват потенциалните странични ефекти от ваксината. Но индикации за повишен риск от странични ефекти при бременните, които са се ваксинирали - няма." твърди Оле Вихман. 

Докторите съветват, че ако не смятате да се възползвате от сезонната противогрипна ваксина, въпреки, че се осигурявате здравно в Германия, трябва да миете ръцете си често, като предпазна мярка.

Виж коментарите (0)
Още новини от Международни новини:
Крути мерки за нарушаване на правилата за шофиране в Гърция, може...
Известна крепост е застрашена от рухване
Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навални да...
Тази вечер е регистрирано поредното силно земетресение
Мнение на експерт: Успехите на Русия се дължат на забавянето на а...
Земетресение събуди Южна Гърция


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).