Еврокомисията препотвърди покрепата си за България в Шенген

Автор: ИА Фокус
Коментари (0)
18:48 / 26.10.2023
1146
Имате пълната ни подкрепа за Шенген. Всички условия за приемането в шенгенското пространство са изпълнени. Това заяви заместник-председателят на Европейската комисия (ЕК) Вера Йоурова на министър-председателя акад. Николай Денков в Брюксел. Тя припомни, че същата позиция застъпва и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, съобщават от пресцентъра на Министерския съвет.

Вера Йоурова оцени високо усилията на България за опазването на външната граница на Европейския съюз. Според нея това би трябвало да се отчита и от останалите държави членки. ЕК очаква нидерландски експерти да посетят района на границата ни в предстоящата мисия през ноември.

Вера Йоурова отбеляза като голям позитив прекратяването на действието на Механизма за сътрудничество и оценка за България. Оттук нататък нашата страна и Румъния ще бъдат оценявани наред с всички останали държави членки на базата на обективни критерии по Годишния механизъм на ЕС за върховенството на правото.

Премиерът запозна заместник-председателя на ЕК с приоритетите на правителството, по които кабинетът работи усилено. Йоурова поздрави акад. Денков за политическата воля за приемането на антикорупционното законодателство и предстоящите промени в Конституцията.

Министър-председателят ще изложи доводите на България за присъединяването ни към Шенгенското пространство на заседанието на Европейския съвет (ЕС), което се провежда в белгийската столица днес и утре. "Всички виждат и отвсякъде чуваме коментари, че промените в законите вървят с темпо, което съответства на най-оптимистичните очаквания, и с качество, което е достатъчно добро и съответстващо на очакванията и изискванията на Европейската комисия, Венецианската комисия, Базелския институт. Така че напредваме“, подчерта премиерът пред журналисти днес. Реформите, които правителството е предприело, са важни не само заради приемането ни в Шенген. "Тези промени са необходими на българите. Искаме по-добра правосъдна система, по-добре защитена на граница и ще ги имаме“, категоричен беше акад. Денков.

Виж коментарите (0)

Още по темата (381):
04.06.2024 Директорът на "Гранична полиция": България е готова за Шенген
08.05.2024 6 деца са изведени от страната без съгласието на другия родител
18.04.2024 Еврокомисар: Напълно готови сте за Шенген
11.04.2024 Заради Шенген: Христо Стоичков попиля австриеца Нехамер
03.04.2024 Адвокат Пламен Бекирски: Който е решил да отвлича детето си без съгласието на другия родител, има от какво да се безпокои
02.04.2024 Вътрешният министър на Австрия за влизането на Румъния и България в Шенген: Би било погрешно да се определи конкретна дата
Още новини от Международни новини:
Излезе нова информация за здравето на Кейт Мидълтън
"Фронтекс" ще продължи да изпраща по 165 служители на българо-тур...
Това отново е най-скъпата компания в света
Рядък феномен на езеро в Румъния за 2 в 1 – природна феерия и щет...
Само тази бира ще се пие на ЕВРО 2024
Опасно време в Гърция, властите взимат мерки


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).