Еврокомисар: Предстоящата зима може да е една от най-трудните от поколения насам

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
19:19 / 08.09.2022
1183
Предстоящата зима може да се окаже една от най-трудните от поколения насам, предупреди европейският комисар по въпросите на икономиката Паоло Джентилони, предаде АФП.

"Няколко предупредителни знака се показват в червено. Цените на енергията достигнаха нови рекорди, инфлацията продължава да расте, а доверието в икономиката се влошава. А войната, разпалена от Русия, продължава", заяви Джентилони на конференция в Брюксел.

Цените на газа в края на август бяха 15 пъти по-високи, отколкото преди пандемията Covid-19, и почти двойно по-високи в сравнение с юли, когато Европейската комисия публикува последните си икономически прогнози, каза Джентилони.

На 14 юли изпълнителният орган на ЕС заяви, че очаква брутният вътрешен продукт да нарасне с 2,6 % през 2022 г. и с 1,4 % през 2023 г. Тези стойности вече са коригирани в посока надолу в сравнение с предишните прогнози на Комисията, според които се очакваше растеж от 2,7 % през 2022 г. и 2,3 % през 2023 г.

"Икономическите перспективи зависят в решаваща степен от развитието на енергийните пазари и ще се влошат значително в сравнение с нашия основен сценарий в случай на пълно прекъсване на доставките на руски природен газ", предупреди комисарят по въпросите на икономиката.

Успоредно с това условията за финансиране се затягат както в Европа, така и в световен мащаб. Еврото е паднало под паритета на долара за първи път от 20 години насам, а развитието на ситуацията в САЩ и Китай показва, че външното търсене ще остане слабо, добави комисарят. 

"Все пак не всичко е толкова мрачно", каза Паоло Джентилони, като се позова на факта, че европейската икономика се представи по-добре от очакваното през първата половина на годината.

В сряда Евростат ревизира нагоре данните за растежа на икономиката на еврозоната през първото и второто тримесечие съответно до 0,7% и 0,8%.

"Пазарът на труда се развива добре. През второто тримесечие заетостта в ЕС продължи да се увеличава (с 0,4 %). Безработицата продължи да намалява и през юли достигна исторически най-ниското си ниво от 6 %", заяви Паоло Джентилони. "Прекъсванията във веригата на доставки намаляват, претоварването на пристанищата в САЩ и Китай е значително по-малко. Тези събития ще спомогнат за намаляване на инфлационния натиск, така че инфлацията може би вече е достигнала своя връх", добави европейският служител.

Инфлацията в еврозоната достигна нов рекорден връх от 9,1% през август.

Виж коментарите (0)
Още новини от Международни новини:
Любим на стотици хиляди хора плаж ще продължава да стои затворен
Престрелка пред имението на известен рапър, има тежко ранен
4.1 по скалата на Рихтер разлюля наша съседка!
Пречката, която спъва България за еврозоната
Нов пътен знак изненада шофьори в ЕС
Цената на кафето скача сериозно


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).