Ето къде решиха временно да забранят вноса на зърно

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (3)
10:06 / 16.04.2023
1192
Полските и унгарските власти решиха временно да забранят вноса на зърно и редица други хранителни продукти от Украйна, за да защитят собствения си селскостопански сектор, съобщи BBC.

Полша остава непоколебим приятел и съюзник на Украйна и ще продължи да я подкрепя изцяло, но задачата на правителството на всяка държава е да защитава интересите на своите сънародници на първо място, уточниха местните власти.

След като Русия започна инвазия в Украйна и блокира черноморските ѝ пристанища, се появиха опасения, че традиционните пазари, които получават украинско зърно, няма да намерят заместител за него. Проблемът беше най-остър в Африка.

В резултат на това лидерите на ЕС убедиха Полша да действа като основен сухопътен пункт за претоварване на украинското зърно, което да се доставя по суша през нейната територия. Зърно се изнася и през Румъния.

Вместо да реекспортират за Египет и други страни обаче, полските компании започнаха сами да купуват евтино украинско зърно, което свали цената и предизвика гнева на местните фермери.

По-късно правителството на унгарския министър-председател Виктор Орбан заяви, че също забранява доставките на украинско зърно, като отбеляза, че съществуващата ситуация застрашава местните земеделски производители. Според Ройтерс Будапеща не уточнява кога точно е наложена забраната, но се очаква тя да изтече в края на юни.

Виж коментарите (3)
Още новини от Международни новини:
Нов пътен знак изненада шофьори в ЕС
Цената на кафето скача сериозно
Картина на Караваджо, струваща милиони, ще бъде изложена в музей ...
Въоръжени мъже са откраднали 70 милиона долара от Банката на Пале...
Русия обяви за издирване украинския президент
В Гърция въвеждат 6-дневна работна седмица, а уж били мързеливи


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).