Ердоган обмисля закон, ограничаващ употребата на английски език в Турция

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (3)
17:08 / 05.08.2020
4490
Според информация на турския вестник "Дувар" Турската езикова асоциация е решила да намали широкото използване на английски език и във връзка с това е обявила, че ще предложи закон, който да защити турския език, предаде агенция "Фокус". По време на заседание на Висшия консултативен съвет е представен доклад за употребата на чужди думи в много области, включително в имената на компаниите, хотелите, търговските центрове и табели, като оценката в документа е, че английските думи се използват твърде често.

Бордът, председателстван от президента Реджеп Тайип Ердоган, реши управляващата Партия на справедливостта и развитието да внесе проектозакон в парламента по въпроса през следващата законодателна година, съобщава всекидневникът "Хюриет". От Турската езикова асоциация обявяват още, че в миналото в парламента са били внасяни редица законопроекти за премахване на чуждите думи в реклами, билбордове, банери, имена на фирми и ресторанти, както и за правилното използване на турските.

Отбелязвайки, че понастоящем английските думи се възприемат така, сякаш са част от турския език, асоциацията посочват, че водещите и гостите в телевизионните предавания говорят английски "за да бъдат по-впечатляващи“ и обясняват, че законопроектът трябва да включва и членове в закона за предотвратяването на това явление.

Виж коментарите (3)
Още новини от Международни новини:
Крути мерки за нарушаване на правилата за шофиране в Гърция, може...
Известна крепост е застрашена от рухване
Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навални да...
Тази вечер е регистрирано поредното силно земетресение
Мнение на експерт: Успехите на Русия се дължат на забавянето на а...
Земетресение събуди Южна Гърция


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).