Джо Байдън е новият президент на САЩ

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (36)
21:09 / 07.11.2020
11652
Вече е факт: Джо Байдън е новият президент на САЩ. С победата си в Пенсилвания той събира необходимите му гласове. Тръмп вече обяви, че не признава поражението си. "Тези избори далеч не са приключили", заяви той.

Кандидатът на демократите Джо Байдън печели президентските избори в САЩ, съобщиха CNN, NBC, Асошиейтед прес и редица други американски медии. Решаващ се оказа вотът в щата Пенсилвания, откъдето Байдън получи 20 гласа.

И докато Джо Байдън вече може да бъде обявен за 46-ия президент на Съединените щати, съперникът му Доналд Тръмп иска да оспорва по съдебен път резултатите в няколко американски щата.

"Простичкият факт гласи: тези избори далеч не са приключили", обяви Тръмп и даде да се разбере, че не признава победата на съперника си.

"Всички ние знаем защо Джо Байдън прибързано и погрешно се обявява за победител и защо неговите медийни съюзници полагат такива усилия да му помогнат: те не искат истината да излезе на бял свят", заяви Тръмп, който още в изборната нощ се самообяви за победител на изборите.

Реакцията на Доналд Тръмп не е изненадваща: още преди изборите той отказваше да гарантира мирно предаване на властта и твърдеше, че съперникът му от Демократическата партия може да спечели само при "масивни изборни измами".

В същото време Байдън публикува първата си реакция: "Очаква ни тежка работа", пише той в Туитър и добавя: "Но Ви обещавам едно: ще бъда президент на всички американци - независимо дали сте гласували за мен или не".

Кандидатката на демократите за вицепрезидентския пост Камала Харис публикува в Туитър кратко видео, в което с широка усмивка на лице казва по телефона: "Джо, успяхме!".

Само мигове след като американски медии обявиха Джо Байдън за победител на изборите, по улиците на Ню Йорк вече се чуваха овации и радостни възгласи. Привърженици на Байдън се стекоха и пред Белия дом във Вашингтон.

Джо Байдън е вицепрезидент на САЩ по време на двата мандата на Барак Обама (2008-2016 година). Роден е през 1942 година в католическо семейство в Скрантън, Пенсилвания. В продължение на 36 години е сенатор от Делауеър в Сената на САЩ.

Байдън се кандидатира два пъти за номинацията на Демократическата партия за президент на САЩ - през 1988 и 2008 година. През 2008 година губи номинацията срещу сенатора от Илинойс Барак Обама. Впоследствие Обама назначава Байдън за свой вицепрезидент. Днес, 7 ноември 2020 година, бе обявено, че Джо Байдън печели изборите в САЩ и така става следващият президент на страната.

Виж коментарите (36)

Още по темата (82):
20.11.2021 Байдън нареди бустерна доза за пуйките
08.05.2021 Агитките на Ботев и Локо се обединиха
02.04.2021 Жената на Джо Байдън стана стюардеса
11.03.2021 Горман отряза втори преводач за поемата на Байдън, не бил "млада чернокожа жена"
23.02.2021 Мелания Тръмп сияе, след като напусна Белия дом
10.02.2021 Тръмп никога повече няма да има право на профил в Twitter
Още новини от Международни новини:
Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навални да...
Тази вечер е регистрирано поредното силно земетресение
Мнение на експерт: Успехите на Русия се дължат на забавянето на а...
Земетресение събуди Южна Гърция
Удължaвaт eвтиния poyминг в EC
Природен феномен в Гърция


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).