Добра новина за първата ваксина в ЕС срещу COVID-19

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
20:39 / 21.12.2020
4951
Европейската комисия даде днес предварително разрешение за достъп до пазара на ЕС на ваксината срещу COVID-19 на производителя "Пфайзер" и "Бионтех". Решението ни се основава на научни доказателства за безопасността и ефективността на ваксината, заяви председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Тя отбеляза, че на 6 януари догодина се очаква одобрение и за ваксината на "Модерна". Фон дер Лайен посочи, че първата одобрена в ЕС ваксина срещу новото заболяване е плод на европейски успех заради работата на лабораториите на "Бионтех" в разработването на ваксината.

Тя добави, че изследователите са получили от ЕС 9 милиона евро в последните години за развитие на технология за ваксина, а през юни тази година им е предоставен заем от Европейската инвестиционна банка за 100 млн. евро.

Председателят на ЕК уточни, че първите пратки от одобрената ваксина тръгват от производствени цехове в Белгия. Очаква се те да достигнат всички европейски столици, така че имунизирането да започне на 27-29 декември.

По-рано днес Европейската агенция по лекарствата одобри ваксината на "Пфайзер" и "Бионтех". Научният съвет на агенцията уточни, че е взел решение днес за разрешение ваксината да се ползва за хора над 16-годишна възраст.

От агенцията поясниха, че решението почива на убедителни научни доказателства и определиха това като историческо постижение. Според агенцията ваксината се очаква да действа и срещу новите известни щамове на вируса на COVID-19.

Безопасността беше най-важната ни цел, знаем каква огромна отговорност носим, заявиха от ръководството на агенцията. Според европейските експерти ползите от ваксината са повече от опасността от странични проявления.

Европейската агенция по лекарствата съобщи, че очаква на 6 януари догодина да издаде препоръка за достъп до пазара в ЕС на втора ваксина срещу COVID-19, която е производство на "Модерна".

Виж коментарите (0)

Още по темата (17024):
09.04.2024 Лекар: Ако една майка откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Доц. Атанас Мангъров: Ваксините, които са в Националния имунизационен календар, да бъдат правени
08.04.2024 Проф. Ива Христова разясни за коклюша и стремглавото му разпространение
08.04.2024 Съдът оправда Костадин Костадинов
08.04.2024 Д-р Бацелова: Първите симптоми са като при лека настинка! Никакво
самолечение!
08.04.2024 Костадин Костадинов се изправя пред съда заради COVID-19
Още новини от Международни новини:
Крути мерки за нарушаване на правилата за шофиране в Гърция, може...
Известна крепост е застрашена от рухване
Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навални да...
Тази вечер е регистрирано поредното силно земетресение
Мнение на експерт: Успехите на Русия се дължат на забавянето на а...
Земетресение събуди Южна Гърция


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).