Днес погребват Лех Качински

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
10:00 / 18.04.2010
5388
Във Вавелската катедрала в Краков ще бъдат погребани с държавни почести президентът на Полша Лех Качински и първата дама Мария Качинска, които загинаха преди една седмица при самолетна катастрофа край Смоленск. Очаква се на траурната церемония да присъстват близо един милион поляци. Ковчезите с тленните останки ще пристигнат в Краков в 10 часа полско време (11 часа българско време) в храма Успение Богородично, известен още и като Мариацката катедрала, в историческия център на Краков.

В 14 часа полско време (15 часа българско време) там ще бъде отслужена заупокойна литургия. На нея ще присъстват роднини и близки на семейство Качински, полски лидери и чуждестранни делегации, успели да пристигнат в Полша въпреки парализирания въздушен трафик над Европа заради вулканичния облак от Исландия.

Заради ограниченията във въздушния трафик повечето официални чуждестранни делегации няма да пристигнат в Полша.

Беше предвидено месата да бъде отслужена от пратеника на папа Бенедикт Шестнайсети - кардинал Анджело Содано. Той трябваше да пристигне в Краков за тази цел още вчера, но в петък вечерта беше съобщено, че това няма да стане заради нарушения въздушен трафик в Европа. Ватикана обаче изрази увереност, че кардиналът ще може да пътува за Краков днес и да отслужи месата, както е предвидено.

Очаква се на церемонията в Мариацката катедрала да присъстват 80 чуждестранни делегации, сред които редица

президенти, включително българският държавен глава Георги Първанов, премиери и короновани особи.

Заради усложнената въздушно-транспортна обстановка бяха отменени пътувания на много държавни и правителствелствени ръководители, а мнозина от лидерите заявиха, че имат готовност да пътуват с влак или с коли, за да стигнат в Краков за погребението на Качински.

Президентът на САЩ Барак Обама, германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Никола Саркози съобщиха късно снощи, че няма да могат да присъстват на церемонията. Британският принц Чарлз и канадският премиер Стивън Харпър също отмениха пътуването си до Полша. Досега руският президент Дмитрий Медведев не е отменил присъствието си на церемонията.

След службата в катедралата тленните останки на семейство Качински ще бъдат откарани под съпровод от топовни

салюти към Вавелската катедрала във Вавелския замък в Краков. Катедралата е пантеон на някои от най-почитаните личности в полската родова памет. Ковчезите ще бъдат свалени в криптата на Вавелската катедрала и поставени в саркофаг, докато в града отекват отново 21 топовни изстрели. Останалите 94 жертви на самолетната катастрофа ще бъдат погребани на индивидуални церемонии из цялата страна.

Източник: Ekipnews


Виж коментарите (0)

Още по темата (11):
02.10.2010 В Русия арестуваха трима полски журналисти на мястото на катастрофата на Качински край Смоленск
25.04.2010 Заклаха човека, снимал трагедията с Качински
18.04.2010 Ден на траур по повод трагедията, сполетяла Полша
17.04.2010 Пловдивският митрополит Николай се помоли за загиналите в Смоленск
16.04.2010 18 април - ден на траур по повод трагичната смърт на полския президент
12.04.2010 Днес е ден на траур в страните от Европейския съюз
Още новини от Международни новини:
Крути мерки за нарушаване на правилата за шофиране в Гърция, може...
Известна крепост е застрашена от рухване
Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навални да...
Тази вечер е регистрирано поредното силно земетресение
Мнение на експерт: Успехите на Русия се дължат на забавянето на а...
Земетресение събуди Южна Гърция


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).