Цигарите стигат 10 лева до 3 години

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (52)
10:20 / 16.07.2011
8034
Цената на всички цигари в ЕС да бъде една и съща. За това настоява ЕК, която иска да се хармонизират данъците върху тютюневите изделия в страните членки. Целта е цигарите ще се продават на една и съща цена. Идеята е да се ограничи контрабандата, а високите цени на цигарите да доведат до намаляване на тютюнопушенето, аргументираха се от комисията. Предвижда се при подкрепа на мярката тя да влезе в сила от 2014 г. За това обаче е нужно съгласието на всички страни членки. Според изсчисленията на експертите новите правила ще доведат до двойно поскъпване на цигарите в новите страни членки, включително и в България. Т.е. ако сега пакетът у нас е около 5 лв., до три години цената му ще стигне 10 лв. Според еврокомисаря Ласло Ковач, отговарящ за данъците, целта е да се намалят различията в цените на цигарите в ЕС, което ще пресече незаконната търговия с тях.

Проучване на комисията сочи, че цигарите във Великобритания през 2006 г. са били почти седем пъти по-скъпи, отколкото в Латвия, а 13% от фасовете, които се пушат в съюза, не са произведени в самите страни, а са внос. Само 4-5% от тях са внесени легално. Останалите са контрабанда, коментира още Ковач. След като се вдигнат данъците в Дания или Финландия, цените ще се повишат с около 6%, но в държави като Полша увеличението ще бъде около 46%.

Според Ковач най-голямо ще е увеличението в новите членки на съюза. Заради това комисията ще им даде две години гратисен период, за да хармонизират данъците върху цигарите с останалите държави.

Източник: в. "Стандарт"


Виж коментарите (52)
Още новини от Международни новини:
Крути мерки за нарушаване на правилата за шофиране в Гърция, може...
Известна крепост е застрашена от рухване
Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навални да...
Тази вечер е регистрирано поредното силно земетресение
Мнение на експерт: Успехите на Русия се дължат на забавянето на а...
Земетресение събуди Южна Гърция


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).