Без български университети в "Топ 400" на най-добрите в света

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (12)
13:31 / 05.10.2012
3044
Българските университети не намериха място в "Топ 400" на най-добрите университети в света, определени от ежегодната класация "Higher Education World Reputation Rankings" на влиятелния британски вестник "Таймс".

Подредбата на най-добрите университети в света се оглавява от Калифорнийския технологичен институт в САЩ, втори и трети са британският "Оксфорд" и американският "Станфорд". Изненадващо Харвардският университет тази година изпада от "Топ 3" и е поставен на четвърта позиция.

Висшите учебни заведения в класацията преобладават за поредна година, водейки по качество на образованието. Сред десетте най-добри университета в света има седем американски. В списъка с 200 най-добри учебни заведения фигурират 76 американски университета. Нито един български университет не намери място в престижната група.

За отбелязване е силното присъствие на Китай в класацията. В Азия най-добрият университет е в Токио, който заема 27-о място. Швейцарският институт по технологии в Цюрих заема 12-о място. Пекинският университет е 46-и в света. Нито един руски университет не е класиран на някое от първите 200 места. За разлика от Русия, Близкият изток попада в списъка с първите 200 с три университета. Африка също има своето място в класация с университета в Кейптаун. От Балканите е представена само Турция, която има три университета в първите 225. Сред първите 300 университета фигурират пет турски висши учебни заведения.

За съставянето на класацията са анкетирани 16 500 водещи световни учени и експерти в различни области, анализирани са 6 милиона научни статии и 50 милиона препратки в медиите.


Виж коментарите (12)
Още новини от Международни новини:
Крути мерки за нарушаване на правилата за шофиране в Гърция, може...
Известна крепост е застрашена от рухване
Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навални да...
Тази вечер е регистрирано поредното силно земетресение
Мнение на експерт: Успехите на Русия се дължат на забавянето на а...
Земетресение събуди Южна Гърция


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).