Американската атака срещу Сирия изглежда неизбежна

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (3)
08:37 / 31.08.2013
4011
За това, кога и как ще започне операцията срещу режима на сирийския президент Башар Асад, както все още нищо не е известно. Но, както по всичко личи, да бъде избегната вече не е възможно. Говорителят на Държавния департамент Дженифър Псаки на брифинг във Вашингтон за пореден път обвини официален Дамаск в използването на химическо оръжие.

Псаки подчерта, че мащабна наземна интервенция, както беше в Ирак, в Сирия няма да има. Тя също изключи и либийския вариант - установяване на безпилотна зона над страната, съобщава "Интерфакс". При това повечето анализатори са единодушни, че в случай на удар по Сирия една от главните военни задачи ще бъде използвана от авиацията.

Междувременно САЩ продължават да увеличават ударната си сила в региона. Към Средиземно море вече е изпратен пети крайцер, а в Персийския залив дежурят два самолетоносача с група поддържащи ги кораби. Свои войски близо до сирийските граници разполагат и британците.

В случай на атака по Сирия една от основните задачи ще бъде изпълнена от авиацията, затова неслучайно особено внимание се обръща на двете големи авиобази до Сирия - Инджирлик в Турция и Акротири в Кипър.

Инджирлик се използва съвместно от ВВС на Турция и САЩ. В последните дни так е регистрирана повишена активност. Летището е способно да приема самолети от най-различен тип - от разузнавателни и изтребители до бомбардировачи и военнотранспортни съдове. Но официално решение за отварянето на Инджирлик за военни действия срещу Сирия все още няма.

Междувременно в района на базата вече се организират антивоенни протести. "САЩ се опитват да играят мръсна игра в Сирия, както бе в Ирак, Египет и Либия. Те трябва да бъдат спрени, Няма да мълчим", казва един от тях.

На свой ред Великобритания възнамерява да използва военната база в Акротити в Кипър. Там вече са изпратени шест изтребители-прихващачи "Тайфун". Засега, както казват от британското командване, само с цел за защита на базата.

Второто съвещание на Съвета за сигурност на ООН, посветено на ситуацията в Сирия и евентуалния удар по арабската държава, свикано по искане на Русия, приключи безрезултатно. Срещата се проведе при закрити врата. След края й участниците единствено казваха "без коментар".

Източник: Ekipnews


Виж коментарите (3)

Още по темата (903):
07.06.2023 "Бизнесът за Пловдив" направи щедро дарение за децата на Сирия
24.11.2022 Безпрецедентен миграционен натиск! Все повече чужденци сред
каналджиите!
02.11.2022 Чужденци откриха в каналджийството доходоносен бизнес
18.10.2022 Голям проблем! Трупове на бежанци стоят с месеци в бургаска болница
06.10.2022 Трима хванати с мигранти на АМ "Тракия"
20.09.2022 Разбиха престъпна група за каналджийство
Още новини от Международни новини:
Крути мерки за нарушаване на правилата за шофиране в Гърция, може...
Известна крепост е застрашена от рухване
Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навални да...
Тази вечер е регистрирано поредното силно земетресение
Мнение на експерт: Успехите на Русия се дължат на забавянето на а...
Земетресение събуди Южна Гърция


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).