16 жертви след адска жп катастрофа в Полша

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
11:35 / 05.03.2012
981
При най-тежката железопътна катастрофа в Полша от 1990 г. насам загинаха 16 души, включително американка, предаде АФП.

Две трети от близо 60-теранени при инцидента в събота вечерта са в тежко състояние. Пострадали са украинци. Няма ранени сред французите и испанците, пътували в злополучните влакове. За българи в тях не се съобщава.

Два експресни влака с общо 10 вагона и 350 пътници се сблъскаха челно в района на южния град Шчекочини, на 200 км от Варшава. Те летели по един и същи коловоз по линията между Варшава и Краков.

Изяснява се причината за фаталния сблъсък. Премиерът Доналд Туск, който пристигна на мястото на трагедията заедно с министрите на вътрешните работи Яцек Чихоцки и на транспорта Славомир Новак, не изключи варианта за човешка грешка. "Това е най-голямата катастрофа в Полша от доста години", подчерта премиерът. Президентът Бронислав Коморовски заяви, че ще обяви национален траур.

В момента на катастрофата на успоредния коловоз се извършвали планирани ремонтни дейности. Заради тях влакът от Варшава за Краков, с 4 вагона, се оказал на погрешния коловоз. Другият пътувал от Пшемисъл за столицата.

Кадри, излъчени по полски телевизии, показаха врязаните локомотиви и дерайлиралите вагони от композициите. Спасители, пожарникари, полицаи работеха на мястото на инцидента. Вадеха заклещени в отломките на вагоните хора. Ранените са прехвърлени в болниците с хеликоптери и линейки. До неделя сутринта бяха хоспитализирани 56 души, един с опасност за живота.

"Извадихме 16 трупа. Не изключваме възможността жертвите да се окажат повече, докато напълно не бъдат претърсени вагоните", казва Павел Фратчак, говорител на спешната помощ. На спасителните екипи помагат 6 обучени кучета.

Преживели ужасната катастрофа поляци разказват, че чули оглушителен шум, след което били изхвърлени от седалките. "Вътре във вагоните и отвън се търкаляха части от човешки тела", казва един от оцелелите. Според друг свидетел влакът му се движел с около 120 км/ч, когато рязко ударил спирачки.

Последната подобна трагедия се разигра в Полша през 1990 година. Тогава при сблъсък на два влака във варшавско предградие загинаха 16 души.

Източник: в "Труд"


Виж коментарите (0)
Още новини от Международни новини:
Роберт Фицо направи първо изявление след покушението: Убиецът беш...
Това е най-високоплатеният изпълнителен директор в света
Схемата, при която петима българи извършиха най-голямата кражба н...
Защо българин участва в поставянето на пет ковчега пред Айфеловат...
The Times: Инспектор Васил Панайотов, който разкри измамата за ми...
Потомка на български евреи стана президент на една от най-големит...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).