Защо зелената салата може да е опасна?

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
08:15 / 24.03.2023
5192
С идването на пролетта и наближаването на Великден, хората все повече консумират зелени салати. Освен ползите от тях обаче, трябва да сме наясно и с вредите, които могат да ни причинят сериозни здравословни проблеми. Проучване на "Активни потребители" установи, че в зелените салати у нас освен нитрати, често има и E.coli.

Защо зелената салата може да е опасна?

Много фермери използват органични отпадъци или компост за наторяване на растенията. По този начин количеството на минералните елементи не може да се контролира точно и е възможно натрупване на нитрати и нитрити в продукцията.

Не по-малка опасност са патогенните бактерии съдържащи се в органичната тор. Те полепват по повърхността и навлизат в тъканите на растенията, откъдето попадат и в хората.

Escherichia coli е конкретен вид бактерия причисляващ се към голямото семейство на колиформите. Обикновено тя населява червата на хората и животните и се отделя чрез екскрементите. В определени случаи E. сoli може да е много опасна за здравето на хората. Бактерията води до хранителни разстройства и дори пневмония. В същото време голямото съдържание на нитрати освен стомашни проблеми, предизвиква и алергия.

Как потребителят да разбере колко нитрати и нитрити има в зеленчуците?

Един от начините е с лесни тестове, които се продават в търговската мрежа. Те са под формата на лентички. Върху определени участъци от тях се капва течност от изследвания продукт (част от него се размачква предварително, за да пусне сок) и в зависимост от концентрацията, лентичката се оцветява в различен цвят.

Има няколко начина, с помощта на които можем да се спосим от опасните вещества.

- Не купувайте зеленчуци със загнили или такива със силно хлоротични (избелели), изсъхнали или нахапани листа.

- Избягвайте марулите зацапани с пръст. Това най-малкото е свидетелство за немарливост от страна на производителя и търговеца.

- Измивайте листните зеленчуци с течаща вода, и то листо по листо.

- Отстранявайте всички видими следи от почвени частици, хранителен субстрат и насекомите които понякога се крият между листата.

- Препоръчваме ви освен измиването да накисвате салатите в питейна вода. Така се отмиват част от нитратите и бактериите. За по-добър ефект към водата може да добавяте киселина – оцет или лимонов сок. Те подкиселяват средата и убиват повечето бактерии и вируси.

- Избягвайте да давате салата от листни зеленчуци на много малки деца, или поне преди това накисвайте и измивайте старателно.

Продукцията от фермерски пазари, или отглеждана в домашни условия или биологично производство е с по-висок риск за съдържание на нитрати или бактерии, информира bTV.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Ето го големия победител в "Като две капки вода"!
Зомбори отговори дали ще започне да пее професионално
30 грама от този деликатес ще ви струват приблизително 1500 лева
Венелин Венков за напускането си от "Ку-ку бенд": Само свирим каш...
Екзотично растение, познато като Вирджинският орех, помага при пр...
"Евровизия" - на едно място видяхме всички болести, от които боле...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).