Защо трябва да изплакване устата си след всяко хранене?

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
12:32 / 04.04.2024
1938
Състоянието на зъбите ни е доста показателно за цялостното ни здраве. Затова и колкото да ни се струва досадно четкането, плакненето и използването на конец, е добре да не пренебрегваме тези стъпки, ако искаме да си спестим по-честото ходене на зъболекар.

Освен основното почистване на зъбите сутрин и вечер обаче, трябва да обръщаме внимание на хигиената на устната кухина след всяко хранене от деня. Често допускана грешка при много хора се оказва да пропускат изплакването на устата след храненията.

Най-добре е възможно най-скоро след като сме се нахранили, да изплакнем добре устата си с обикновена питейна вода.

Водите за уста не са препоръчителни в този случай, тъй като основното им предимство всъщност е елиминирането на лошия дъх. Освен това те обичайно са киселинни и могат да навредят на емайла, а и съдържат алкохол, който понижава pH-то и изсушава устната лигавица. Това пък може да навреди на венците с течение на времето.

Когато ядем, слюнката ни разгражда храната, при което се отделя страничен киселинен продукт. А в кисела среда емайлът се нарушава и това може да допринесе за развитието на кариес.

Един от лесните навици, които можем и е добре да приложим в ежедневието си, за да предотвратим увреждането на зъбите, е именно да ги изплакваме с вода след хранене. Най-проблематични са храните с висока киселинност, каквито са цитрусовите плодове, доматите, киселото зеле, туршията и оцетът, пише Fortune Well, цитирано от lifestyle.bg.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Гей сцена с ром и българин в наш филм разбуни духовете
Новата "Мис България" прави косата и грима си напълно сама
Излязоха непоказвани до момента кадри на Джон Ленън и Йоко Оно
Шофьор сложи килим върху колата си, за да я предпази от градушки
20 години Plovdiv24.bg
Какво казва нумерологията за днешната дата


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).