ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
Защо да ядем чушки?
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:21 / 18.01.2024Коментари (0)7226
© Blagoevgrad24.bg
Едва ли Христофор Колумб е подозирал какви разпри между хората ще предизвикат векове по-късно плодовете на растението, чиито семена той лично донесъл още след първото си пътуване до Индиите, всъщност до Америка, като подарък за испанската кралица Исабела Кастилска.

Споровете около чушките при тяхната обработка чрез печене доказват единствено огромното значение, което сладките разновидности на американското растение имат за нас.

Само едно положение остава безспорно при чушките - както в свеж вид, така и печени чушки, сладки и лютиви, те са неизменно вкусни. Не само това, те са забележително полезни за здравето. Считат се дори за мултивитаминен източник или фабрика за витамини.

Най-хубавото е, че при печене, готвене или консервиране на чушките те загубват съвсем малък процент от полезните си вещества. Несъмнено този толкова познат и обичан зеленчук заслужава широко запознаване с него, пише специализираният сайт gotvach.bg.

Ако направим равносметка, чушките са сред най-обичаните зеленчуци, с огромен принос не само за нашата привързаност към родното място, но и за разнообразието на кулинарните ни традиции, в които червената чушка заема почетно място. И това е обяснимо, тя е в лютеницата във всичките нейни варианти, среща се като сушена за зимата, в туршии с чушки и какви ли още не кулинарни изкушения.

Като всекидневен зеленчук чушката до такава степен се е превърнала в неизменна част от ежедневното ни меню, че рядко се замисляме кога е пристигнала по нашите земи и откъде. За нейна родина се приемат Южна Америка и Западна Индия. Откриването на зеленчука е в началото на XVІ век от испански изследователи, които пренасят чушките в Европа.

Първоначално само зелените чушки били използвани, след това стават известни и червените. Всъщност червената и зелената чушка са плод на едно и също растение, но в различен стадий на зрялост. Червените, които са оставени на стръка почти до края на лятото, са много по-ароматни и сладки, но и зелените чушки имат своето очарование и приложение. С лекия си дъх, свежия си и суров вкус, те са неизменна съставна част в първите летни салати.

Червените чушки са богати на различни витамини и минерали, ето най-важните от тях:

Витамин С - една средно голяма чушка осигурява 169 % от необходимия дневен прием на витамин С, което прави червената чушка един от най-диетичните и богати източници на витамина. В 100 г плод количеството витамин С е 128 мг.

Витамин В6 - 0.3 мг за 100 г плод, което е 15 % от дневните нужди от този витамин. Витамин В6 играе важна роля в образуването на червени кръвни клетки.

Витамин К1 - 4.9 мкг, което предствлява 6 процента от дневните нужди. Този витамин е важен за съсирването на кръвта и здравето на костите.

Калий - 211 мг за 100 г чушки - минералът калий е от съществено значение за здравето на сърцето.

Фолиева киселина - известна като витамин В9, фолиевата киселина изпълнява различни функции в човешкото тяло, но е от особено значение за бременните жени. В 100 г чушки се съдържат 46 микрограма от него, което отговаря на 11 %от дневните нужди.

Витамин Е - силен антиоксидант, който е от особено значение за здравето на нервите и мускулите. В 100 г има 1.6 милиграма или 8 процента от дневните ни нужди.

Витамин А - 63 процента от дневните нужди се осигуряват от 100 грама чушки. Витаминът е важен за зрението.

Други важни минерали в състава на чушката са магнезият в съдържание 12 мг, фосфорът с 26 мг.

Колкото и да е учудващо, в чушките има и процент мазнини, които осигуряват така важните омега 3 и 6, съответно по 25 и 45 милиграма на 100 грама.

Здравословни ползи: подобрява здравето на очите, понижават риска от анемия, помагат за понижаване на теглото, полезни са за красива кожа, коса и нокти, мощен антиоксидант са.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Евроизбори 2024
Честване на 2 юни - Деня на Ботев
Парламентарни избори 2024
Изграждане на Национална детска болница в София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: