Вижте как македонски тийнейджъри забогатяха покрай новини за Тръмп

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
14:59 / 07.12.2016
3754
Много от фалшивите новинарски сайтове, които се появиха по време на предизборната кампания в САЩ са били проследени до малък град в Македония, съобщава Би Би Си, цитиран от "24 часа". Тинейджъри са разпространявали сензационните истории, за да печелят от реклама. 

Млад мъж, представящ се с името Горан, е един сред десетките или може би стотици тийнейджъри, които стоят зад тази медийна индустрия в малкия град Велес. Той не смее да разкрие своето реално име, но това не му попречва да бъде част от колектива, който публикува фалшиви новини в подкрепа на Тръмп. 

Той споделя, че американците са харесвали изключително много техните истории, без въобще да се интересуват дали те са истински. Така те са натрупали солиден приход от реклами, поради големия трафик на сайта. Момчето е стартирало публикуването на сензационни материали миналото лято. Най-често той е плагиатствал от дясно ориентирани американски сайтове. 

След копирането на статиите, Горан им поставя грабващи заглавия, които допълнително да провокират интереса на милиони читатели. Той заплаща платената услуга на Фейсбук за достигане на информацията до определен кръг от хора и избира такива, които непрекъснато следят новините покрай Тръмп. Момчето споделя, че само за месец чрез неверните факти успява да изкара 1 800 евро, а негови съученици правели по 1 000 на ден. 

На въпроса дали не се притеснява, че тези статии са повлияли на избора на гласоподавателите, тийнейджърът отвръща, че единственото, което е вълнувало негои останалите подрастващи е да изкарат повече пари. 

Оказва се, че практиката за публикуване на неверни истории е широко разпространена в Македония. Има случаи, в които младите отделят по 8 часа на ден, за да захранят сайтове с фалшиви новини и след това отиват на училище.

Виж коментарите (2)
Още новини от Любопитни новини:
3 храни, които могат да ви помогнат да спите по-добре
Наш музикант: Такова нещо като в Пловдив никога не съм виждал
Победител във "Фермата": Чакам бебе от най-любящата жена на света...
Звездна двойка вдигна сватба с пищна церемония
Една легенда се завръща!
Популярна двойка отпразнува с погача раждането на първото им дете...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).