В Пловдив вече лекуват отворени язви само с превръзка

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
12:22 / 27.10.2011
2745
Отворени и незарастващи язви по краката лекуват специалисти от Пловдив само с превръзка, съобщиха от "Медицински център 1" в града, където се извършва новата процедура. Тя се практикува от няколко години в Европа, но в България навлиза едва сега благодарение на швейцареца от български произход д-р Петър Илиев.

"Незарастващите язви по краката се появяват в резултат на нелекуване навреме на хронична венозна инсуфициенция (венозен и лимфен застой) - обяснява д-р Илиев. Тази най-често вродена слабост на венозната система на долните крайници може и трябва да се премахне навреме. Да бъда ясно разбран от самото начало - няма лекарства или мазила, които могат да затворят такава язва. Има обаче някои нови методи, които вече се практикуват успешно", добавя специалистът по ангиология. 

За да е по-ясен, д-р Илиев дава пример с последния случай от практиката си. 78-годишна пациентка с болезнена отворена язва от 5 години на десния крак опитва всичко. Нито едно от
лекарствата и мазилата в дългия списък обаче не помага.
След почистване на язвата с обичайните средства д-р Илиев поставил на пациентката специална фиксираща превръзка по метода на Fisher-Sigg. Противно на колегите си й препоръчал да се движи колкото е възможно повече. 

С помощта на превръзката отокът и болките изчезнали след няколко дни, а след седмица язвата намалила размера си значително, появила се и прясна гранулация (растеж на здрава тъкан), която скоро запълнила и заздравила изцяло дълбоката рана. След 6-ата седмица от язвата нямало и помен.

Около 45% от българите страдат от венозни заболявания. Всеки 3-ти от пациентите е с язва на краката, обикновено в областта на глезените. От тях страдат предимно хората между 30 и 70 години, като с напредването на възрастта се повишава и рискът от деформация.


Източник: в. "Монитор"

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Беше застрашен да бъде забравен. Днес обаче...
Снимат една от най-големите италиански продукции в България
"Мила ми, Венето..." - вечната и забранена любов на Ботев
Писателят Димитър Калбуров за баща си: Живеехме заедно, а не си г...
Най-после: Ненчо Балабанов и Катрин показаха прекрасната си дъщер...
Евгени Минчев обиди Мария Бакалова. Унижението: От коя бакалия Ви...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).