Тя е мениджър на хотел и е единствената жена, живееща на остров само с престъпници

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
13:45 / 20.03.2023
2318
Джулия Манка пътува до Пианоза, бивш италиански затворнически остров, в далечната 2011 година. Тя очаква с нетърпение релаксираща слънчева почивка преди да се върне у дома. Но 12 години, след като се настанява в крайбрежния хотел "Милена“, обслужващ се от контролирани затворници на изпитателен срок, Манка остава на острова. Мястото е известно като "Алкатраз“ на Тиренско море. Днес Джулия е единствената жена, живееща в призрачното село Пианоза.

Манка работи като управител на хотела. Смелата дама също така е ръководител на програмата за рехабилитация на острова, която има мисия да помага на уязвимите хора като затворниците, които се връщат в обществото.

"Останах една седмица в хотела и не исках да си тръгвам“, казва Джулия Манка пред CNN, цитирана от bTV.

Някога наричан Дяволския остров, Пианоза е разположен между Корсика и континента. В момента това място е блажено убежище, обичано заради красивите си плажове и тучна зелена растителност. Манка е един от само двама постоянни жители на острова. Тя живее и работи заедно с пазач в затвора, както и с 10 осъдени мъже, които работят като готвачи, градинари, сервитьори, чистачи на плажа и миячи в хотел "Милена“, единственото място за настаняване на острова. 

Заобиколен от борови дървета, хотелът разполага с фрески на тавана и 11 стаи с дървени мебели и невероятна гледка към морето, както и голям вътрешен двор, където затворниците сервират напитки на гостите в ресторанта и бара. Манка се съгласява да поеме поста, когато тогавашния управител я уведомява, че хотелът е в затруднено финансово състояние и е застрашено от затваряне.

Ако това се случи, задържаните ще трябва да бъдат върнати обратно в затвора, слагайки бърз край на времето им на Пианоза. Манка, която е израснала в Тоскана, решава да остане и да поеме поста мениджър на хотел. Тя казва, че първоначално е работила безплатно, използвайки управленските си умения, за да помогне за осигуряването на бъдещето на хотела.

Само за няколко години тя успява значително да промени нещата и хотел "Милена" се превръща в популярно място за сватби и рождени дни, като гостите, отчасти привлечени от нетрадиционния персонал на хотела, се стичат тук. Затворът в Пианоза е разположен близо до "Горгона“, друг италиански остров-затвор, Пианоза е създаден през 1700 г., за да държи престъпници, бандити и революционери. 

Островът служи като база за затвор с максимална сигурност до 1998 г., когато затворът е закрит. Неговите малко жители напускат и Пианоза е изоставена в продължение на много години. Посетителите не бяха разрешени на острова до сравнително наскоро, а тези, които го посещават, могат да дойдат само като част от организирана обиколка с лодка, която трябва да бъде резервирана чрез конкретни туроператори.

За да бъдат приети в рехабилитационната програма на хотел "Милена“, кандидатите трябва вече да са излежали поне една трета от присъдата си в затвора и да са преминали серия от строги психологически и социални тестове за оценка.През последните 12 години Манка се е занимавала с около сто нарушители на пробация за множество престъпления, включително убийство.

Въпреки че отбелязва, че много от затворниците са осъдени за много повече от "кражба на маргаритки“, Манка винаги се е чувствала комфортно на острова и го смята за нещо като сигурно пристанище. Тя също така е силно убедена, че на бившите престъпници трябва да се даде шанс да допринесат за обществото, вместо да прекарват повече време зад решетките.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Зрител: Владимир Зомбори спечели "Като две капки вода"
Дядо Иван Звездев сади русенски благи домати
Той е легенда, бивш треньор на Гришо, съпруг на звезда и бивше га...
Коя е майката и коя е дъщерята?
Носителка на "Оскар" и "Грами" призна сексуалната си ориентация
Арестуваха Жерар Депардийо


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).