Това 10-годишно момче реши наум 25 задачи на олимпиада по математика

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (10)
12:15 / 18.08.2016
28363
10-годишният Виктор Шаовчев реши 25 задачи наум и се върна с медал. При това в конкуренция с още 760 деца, съобщава "Нова телевизия". 

"На мен забравиха да ми дадат листове и аз се гордея много, че без лист, като смятам 25 задачи наум, съм успял да изкарам поне бронз", разказва Виктор Шаовчев.

След 18 часа във въздуха, изпълнен с очаквания и с празен стомах, Виктор отива да прави това, което умее най-добре - да смята. Не предполага обаче, че за разлика от другите състезатели, ще му се наложи да го прави наум. 

"Още сутринта беше притеснен, а като си го взех, плачеше. Каза: "Нямах листове". Трябвало е да се пише в свободното място между задачите, но той не е знаел. Справил се е със ситуацията и е решил да действа наум. Стегнал се е и е изкарал бронз", разказва Силвия, майката на Виктор. 

А любовта на Виктор към математиката идва случайно - вдъхновява го сестра му Мила. 

"В първи клас спечелих една сребърна купа и един златен медал. Купите бяха свършили и специално направиха една купа за мен. Интересни са ми и компютрите", разказва още Виктор. 

Освен математиката и компютрите, място в сърцето на Виктор има и за акробатиката и спортните танци. Пътят до Сингапур обаче се оказва дълъг. Въпреки дългия списък с медали и успехите, които Виктор постига, миналата година не успява да участва в Олимпиадата, защото семейството му не разполага с необходимите средства. 

На олимпиадата по математика се състезават общо 760 деца от 15 държави. България е единственият представител от Европа. А от Сингапур, заедно с Виктор, се връщат още 10 българчета. Всяко от тях с медал.

Виж коментарите (10)
Още новини от Любопитни новини:
Като две капки вода: Дара Екимова и Гери-Никол лика прилика
След "Капките" Геро остава на екран Рачков пада
Нана: България ми липсва
Кое е цветето на императорите и къде точно в Родопите расте то?
Веселин Маринов: Страх ме е да отида в моята къща
На 70 една от най-големите ни певици не спира да пее и твори


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).