
ЗАРЕЖДАНЕ...
Свинската мас и сланината сред стоте най-полезни храни | ||||||
| ||||||
Именно по тази причина ни звучи повечето от изненадващо, че свинската мас и сланина попаднат на осмо място в списък със стоте най-полезни храни. Причината е високата им хранителна стойност, с която оставят зад себе си дори някои плодове и зеленчуци. Сланината е с хранителен индекс 73 от 100 максимално, а по-нисък е той на храни като грах, домати, скумрия, марули, портокали и сладки картофи. Според BBC Future, свинската мазнина е страхотен източник на витамини от групата В и различни минерали, от които организмът ни се нуждае. В тази част от свинското месо се съдържат мононенаситени мазнини като олеинова киселина, която се среща също в маслиновото масло. Тя е с много ползи за сърдечно-съдовата система. Съдържа и наситени мазнини, които също са полезни за нас, когато ги приемаме в умерени количества. Прави се уточнението, че е от значение по какъв начин са отглеждани прасетата за това каква хранителна стойност ще има сланината. Например при животните, отглеждани на открито, има по-високото съдържани на мастноразтворими витамини като витамин D, обяснява GetSurrey, цитиран от lifestyle.bg. Въпреки че свинската мас и сланината са два различни продукта, и от двата може да извлечем достатъчно ползи, ако, разбира се, не прекаляваме с тях. А в топ 20 на най-здравословните храни попадат още: Бадеми, екзотичният плод черимоя, костур, калкан, чия, тиквени семки, манголд, скобар, цвекло, сух магданоз, целина, мандарини, кресон, минтай, грах, зелен лук, червено зеле, тихоокеанска треска. |
За контакти:
тел.: 0886 59 82 67
novini@plovdiv24.bg
гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg