София квартет закрива Камерния фестивал с класика и джаз

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
10:25 / 19.06.2016
1807
Последната фестивална вечер (20 юни, понеделник, 20:00 часа) е празник за ценителите и на класиката, и на джаза. Един от водещите български камерни състави -"София квартет", събира на едно място - на концерта си в Етнографския музей - класика, джаз и публика.

Квартетът ще интерпретира пред пловдивчани вечността и на класиката, и на джаза: изпълнявайки Струнен квартет № 2 от Брамс, "На хубавия син Дунав" и "Пролетни гласове" от Йохан Щраус-син, както и творби на Карлос Гардел, Астор Пиацола, Скот Джоплин, Джордж Гершуин, Дюк Елингтън.
Стоимен Пеев - цигулка, Йордан Димитров - цигулка, и Любомир Ников - виолончело, са новите лица в квартета, а известният виолист Валентин Геров е доайенът в състава. През първоначално създадения като радиоквартет към БНР "София квартет" преминават музикантите Васил Вълчев, Николай Беспалов, Николай Гагов, Димо Димов, Ангел Станков, Джефри Дийн и други.

Досега квартетът е участвал многократно в редица престижни музикални форуми у нас и зад граница. През 2007 г. "София квартет" открива камерния фестивал в прочутата зала "Мегарон музикс" в Солун, след което записва компакт диск с творби от Димитрис Темелис. Същата година изнася с голям успех два концерта в Страсбург - в Съвета на Европа и в Катедралата на Страсбург. През 2008 г. квартетът свири в реномирания "Йозеф Хайдн институт" във Виена, а също така осъществява промоция на компактдиск с трите квартета на Михаил Пеков с концерти във Виена и Прага. През 2009 г. гостува с успех в Япония, а през 2011-а в Черна гора. През 2012 г. музикантите участват с концерт в "Есенни музикални празници" в Скопие, откъдето се завръщат с почетното отличие "Диплом за високи постижения в представянето на българското изкуство". През 2013 г. квартетът гостува в Москва в рамките на "Дни на София в Москва".

По-голямата част от произведенията в репертоара на "София квартет" са излъчвани по БНТ и записвани от БНР. "София квартет" е удостоен с "Кристална лира" на СБМТД.


Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Известни Тик Токъри станаха родители за втори път
Пестим ли гориво, ако изключим климатика на колата?
Още по-голямо щастие сполетя Неделя Щонова след Dancing Stars
Родните звезди разкриха тайната си за бързо намаляване на килогра...
Звездна пловдивчанка с повод да почерпи днес: Нямам време да оста...
Сашо Кадиев към Алек: Защо ти трябва при жива майка да се жениш?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).