ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
Смяната на времето ни се отразява лошо, ето защо
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:43 / 31.03.2024Коментари (0)1831
©
Смяната на времето към лятно часово време се отразява негативно на здравето на хората, казва кандидатът на медицинските науки, сомнологът д-р Юрий Погорецки. Той отбелязва, че сомнолозите в Съединените американски щати и Европа са категорично против смяната на часовниците към лятното часово време и дори икономическите ползи от подобно действие са изключително съмнителни. 

Как смяната на времето влияе на тялото?  

Д-р Погорецки съобщава, че по време на преходния период, броят на инсултите и инфарктите се увеличава значително, увеличават се и пътните инциденти поради сънливост и недоспиване. По думите му нарастват и хората с психоневрологични разстройства и случаите на самоубийство. Той отбеляза, че има обостряне и на други хронични заболявания. 

Сомнологът коментира още, че в случая не са проведени изчисления спрямо икономическите загуби, свързани с влошаването на здравето на хората. "Да, имаме цикъл на сън и цикъл на будност. И те не могат да се разместват помежду си. Защо?" Защото производството на хормона мелатонин, златния хормон на съня, открит през 1952 г., е нарушено и едва сега започваме да разбираме това", казва специалистът.  

Той допълва, че мелатонинът "е отговорен за спокойствието, както и за профилактика на онкологични заболявания и за висок имунитет." Сомнологът отбелязва, че през октомври 2023 г. СЗО постави здравия сън на първо място за човешкото здраве. 

"Необходимо е да се придържаме към култура на съня - лягаме в 22 часа и трябва да се събудим в 6 сутринта, тоест 7-8 часа сън“, добавя специалистът. Той допълва, е за човешкото тяло е по-добре да живее по зимното часово време. Сомнологът отбелязва, че смяната на стрелките на часовника засяга най-много тези хора, които вече имат хронични заболявания - сърдечно-съдови, нервно-психични, ендокринни заболявания, наднормено тегло, метаболитен синдром.

"Трудно се адаптират към смяната на часовото време малките деца, бременните, работещите през нощта - рискови групи: лекари, пожарникари, военни, спасители, тъй като поради нощните и ежедневните дежурства техните денонощни ритми вече са нарушени, ", отбеляза сомнологът. 

Той отбеляза, че всеки трябва да спи достатъчно и е по-добре да си легне по-рано, например в 21.00 часа, отколкото да отложи лягането си, за да е пред екрана на телевизора или мобилни устройства. Експертът допълва, че през есента местим часовника с час назад, а през пролетта - с час напред. 

Стрелките на часовника за лятното часово през 2024 г. у нас ще бъдат преместени в нощта на 30 срещу 31 март, в 3:00 часа. Това винаги се прави в нощта на събота срещу неделя, за да има повече време тялото да се адаптира преди началото на новата работна седмица. Смяната на час е с цел по-рационално използване на дневните часове и пестене на енергия за осветление, както и за синхронизиране на времето с други страни, допълва още сомнологът, пише actualno.com







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
Бум на коклюш в България
Преброяване на населението 2021 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: