Шампионът е ясен, но интригата в La Liga остава

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
16:24 / 11.05.2023
1886
За втори пореден сезон носителят на титлата в Испания стана ясен доста преди последния кръг. Барселона се завръща на върха след 4-годишно прекъсване, като 5 кръга преди края има нужда само от една победа, за да узакони и на теория 27-ия си шампионски триумф. И въпреки че спорът за първото място е решен, това не означава, че интригата в La Liga се е изпарила. Напротив, има доста интересни въпроси, които чакат своя отговор в оставащите мачове до приключване на кампанията.

Кой от двата мадридски клуба ще завърши на по-високо място в класирането?

Когато шампионът е ясен, това кой ще му бъде подгласник на пръв поглед не е толкова съществена тема. Само че когато говорим за битка между двата основни клуба в Мадрид - Реал и Атлетико, начинът, който ще бъде решена тази дилема съвсем не е без значение. И със сигурност мотивацията на “дюшекчиите" да станат вицешампиони е осезаемо по-силна. След като стана ясно, че няма как да стопи изоставането от Барселона, Кралският клуб насочи поглед към другите два трофея, които може да спечели - Кралската купа и Шампионската лига. Същевременно Атлетико се намира в най-добрата си форма от две години насам, не е ангажиран в други турнири и нищо чудно да завърши отново пред големия си градски съперник. А това се случи в 3 от предишните 5 сезона.

Барселона, Реал и Атлетико са трите постоянни представители на Испания в Шампионската, тъй като от 2012-та насам неизменно оформят тройката в крайното класиране, като разликата е само в това кой кое място ще заеме на почетната стълбичка. За кого остава четвъртото място, което също носи квота за най-силния клубен турнир на Стария континент? По всичко личи, че този път честта се пада на Реал Сосиедад. Тимът на Сан Себастиан натрупа преднина пред конкурентите, като за Бетис задачата вече изглежда илюзорна, а шансовете на Виляреал да измести баските от Топ 4 също не са особено големи.

Но ако обърнем поглед към битката за място в Европа, то там няма нищо сигурно. Дори и в лагера на “жълтата подводница" не могат да бъдат сигурни в международното си участие наесен. Борба за място в Топ 6 водят Бетис и Атлетик Билбао. А отборите под тях чакат развоя на финала за Кралската купа - в него победа на Реал Мадрид над Осасуна, ще направи атрактивна и седмата позиция, която носи класиране в Лигата на конференциите. Именно тимът от Памплона е един от потенциалните кандидати за това място в таблицата, но то може да бъде утешителна награда за един измежду Бетис и Атлетик Билбао, а защо не в битката да се включат и приятните изненади - новакът Жирона и столичният Райо Валекано. Твърде е възможно този въпрос да бъде решен буквално в последните секунди.

Борбата за оцеляване винаги е драматична

Два големи клуба се озоваха в ролята на застрашени през този сезон - Севиля и Валенсия. И докато андалусийци се отдалечиха от зоната на изпадащите, то на “Местая" продължават да треперят за мястото си в Ла Лига. Битката за спасение в Испания за пореден път се очертава да бъде особено драматична, като “прилепите" се конкурират за оцеляването си с отбори като Еспаньол, Хетафе, Валядолид, Кадис и Алмерия. Единственото сигурно е, че отборът на дъното - Елче, вече изпадна и на теория, но всички останали ще се борят до последния миг, в който имат шанс да останат в елита.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Като две капки вода: Дара Екимова и Гери-Никол лика прилика
След "Капките" Геро остава на екран Рачков пада
Нана: България ми липсва
Кое е цветето на императорите и къде точно в Родопите расте то?
Веселин Маринов: Страх ме е да отида в моята къща
На 70 една от най-големите ни певици не спира да пее и твори


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).