ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
СЕМ погна "Ергенът" заради обидите на мама Ксения
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:34 / 26.05.2024Коментари (3)8720
©
Съветът за електронни медии (СЕМ) официално е сезирал Комисията за защита от дискриминацията (КЗД) заради "дискриминационно съдържание по признак "възраст" в "Ергенът". Повод за това е сигнал, подаден от българска платформа, бореща се за равенство между половете и заставаща срещу всички форми на насилие срещу жените.

В сигнала се обяснява, че отношението и третирането на мъжете и жените в предаването "Ергенът" е различно, неравноправно и дискриминиращо, което освен всичко останало, е обявено от българското законодателство като незаконно.

"Сюжетът е базиран на участието на "перфектен ерген“, чиито качества са прецизирани до най-малкия детайл и куп девойки, подбрани с външност и качества, които предизвикват по-скоро скандал, критики и упреци от широката аудитория, което е и търсеният ефект.

Обидите спрямо момичетата са жестоки, нецензурни и уронващи достойнството и доброто им име, като много от участничките рухнаха емоционално, други загубиха работата си, защото работодателите им сметнаха, че са уронили репутацията на фирмата, в която работят. Форматът е пример за жесток сексизъм, чрез който се подстрекава езика на омразата в интернет и социалните мрежи", посочват от платформата.

Според ЕЖЛ предаването засилва патриархални модели на поведение, женомразство и изпраща послание до младите момичета за това каква е тяхната роля в обществото, какви трябва да бъдат, как е модерно да изглеждат (колкото по-скандално, толкова по-модерно), с какво трябва да се занимават и какво да е тяхното поведение, за да са "достойни снахи". 

"Освен че е в разрез с Националната стратегия за равнопоставеността между половете, “Ергенът" нарушава чл. 17 т. А от Закона за радиото и телевизията, който се отнася до предавания, които могат да увредят физическото, психическото и нравственото развитие на децата, защото предаването се излъчва по националната телевизия в позволен за децата часови диапазон.

Маги е бясна на Алек! Разкри имало ли е сценарий и кой е шушнел на "Ергенът" в ухото

Най-общо посланието до цялото общество е "жената е предмет, в най-добрия случай е сексуален обект и тя иска да бъде точно това и нищо повече от това“.

Това послание е в основата на насилието над жените, то омаловажава насилието и го нормализира. Напомняме, че според данни на Националния статистически институт всяка трета жена на възраст 18 – 29 г. е била насилвана от настоящ или бивш партньор (36.3%)", се посочва още в сигнала.

СЕМ посочва в писмо до ЕЖЛ, че сигналът е разгледан и е отчетено, че в предаването "Ергенът" действително има дискриминационнно съдържание по признак "възраст":

"СЕМ разгледа на свое заседание доклад относно наблюдение на риалити шоуто "Ергенът". Доколкото в него бе отчетено наличие на дискриминационно съдържание по признак "възраст", СЕМ сезира КЗД".

От СЕМ уточняват, че те също са загрижени за влиянието върху децата, което оказват риалити форматите, излъчвани в телевизионния праймтайм, и са обсъдили въпроса на специална дискусия. След споменатата дискусия от bTV са сложили знак (12+), с който обозначават, че предаването не е подходящо за деца под тази възраст.

"СЕМ няма правомощия, съгласно Закона за радиото и телевизията, да спира от ефир предавания. Медийният регулатор осъществява надзор върху дейността на доставчиците на медийни услуги за спазване на разпоредбите на ЗРТ и при констатиране на нарушения предприема съответните административнонаказателни действия", отбелязват от държавната институция.


Още по темата: общо новини по темата: 6786
17.06.2024 »
17.06.2024 »
16.06.2024 »
16.06.2024 »
16.06.2024 »
16.06.2024 »
предишна страница [ 1/1131 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
СЕМ с глупости се занимават, сега ли откриват, че обществото ни още крета с мачовско- балкански манталитет, който се поощрява и от хибридната война на войнствените орки спрямо свободния свят. Вместо да се захванат с истински проблеми (един разгащил се Волен нарпимер,който сее омраза към демокрацията и свободата), вместо с недорасли куклички и мъШкари.
0
 
 
Това не е дискриминация, а констатация. Страрички са за него жените. Възрастово несъвместими - да го кажа нежно. Тук става дума за различие в разбиранията и поведението на хората прородени поради фактора възраст. Само, че някои хора, които са едно просто недъгаво доносче на майката природа си мислят, че могат да налагат собствените си скандални правила. Не мисля че ще им се получи. Природата не търпи недоразумения и рано или късно те ще бъдат отхвърлени от нея. Друг е факта, че "пича" не постъпи като истински мъж и джентълмен, и за мен се подигра с жените. Това си е друга тема.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
50-ото Народно събрание
Световна черна хроника
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: