ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
Разколът между Сталин и Тито, както и ролята на Георги Димитров
Автор: Екип Plovdiv24.bg 22:10 / 16.03.2021Коментари (0)8502
©
Йосип Броз Тито: този човек е истинска загадка. За своята рождена дата той дава няколко различни информации. И малкото си име пише по няколко различни начина: Йосеф, Йосер, Йосиф, Йосип. Разминават се и хипотезите за партийния му прякор, получен през 1935 година в Москва, който се превръща в негово второ фамилно име: Тито.

Из живота на Тито

Противоречива на първо място обаче е самата личност на Тито. Той произхожда от обикновено семейство, става партизанин и народен герой, обожава разкоша, строи дворци, гледа коне, пуши скъпи пури, носи пръстен с голям диамант и се облича в бял маршалски мундир със златни везби. Тито е човекът, който не се побоява да се противопостави на Сталин, да изгради "пазарен социализъм“ и да предостави на работниците и трудовите колективи много повече права, отколкото те имаха дори при залеза на Съветския съюз. Той става лидер на "необвързаните държави“ и югославски диктатор, който с всички средства помпа култа към своята личност и безмилостно се разправя с политическите си противници.

Една от тайните на Йосип Броз Тито разкрива мюнхенската историчка Мари-Жанин Калич в новата си книга "Тито. Вечният партизанин.“. Става дума за годините, които Тито прекарва в Москва по времето на най-големите чистки - и за една много лична причина, която допринася за конфликта му със Сталин. Разбира се, този конфликт е предизвикан най-вече от политическите разногласия заради опита на Тито да освободи Югославия от диктата на Москва, но ако се съди по фактите, личният сюжет между двамата се оказва много важен.

Йосип Броз пристига в Москва през февруари 1935 година. Той пътува по заобиколни пътища и с фалшиви документи, след като е лежал в югославски затвор заради членството си в забранената комунистическа партия и за притежаване на огнестрелно оръжие. Моментът на появата му в съветската столица е, меко казано, не особено подходящ. В Москва и в Ленинград се е надигнала вълна от арести и безкрайни събрания, на които биват изобличавани "троцкистите“, включително и членове на задгранични компартии. Московските другари настаняват Тито в малка стаичка в хотел "Люкс", където живеят изолираните от външния свят дейци на Коминтерна и делегати на чуждестранни комунистически партии. Самият Тито също е коминтерновски деец и в това си качество носи псевдонима "Фридрих Валтер“.

Германските комунисти, подслонени в хотел "Люкс“, често се оплакват от условията: стаите са тесни и без никакви удобства, тоалетната се намира в коридора, кухнята е обща, мръсотията и плъховете са всекидневие, баня има веднъж в седмицата. Тито обаче е отраснал при много по-сурови условия в родната си Югославия и животът в хотел "Люкс“ му изглежда направо разкошен: централно отопление, телефон, топла вода, печки на газ в общата кухня, трапезария, хлебарница, дори бръснарница, разказва Ефим Шуман за "Deutshe Welle".

Не е съвсем ясно какво точно прави Йосип Броз Тито в Москва. За няколко месеца от престоя му не е известно почти нищо: Тито сякаш се е изпарил. Смята се, че в това време най-вероятно посещава специални, секретни курсове на Коминтерна, където се подготвят разузнавачи и бойци. Тази подготовка определено ще му свърши работа по-късно, когато участва в партизанската борба срещу нацистите в горите и планините на Югославия през Втората световна война.

В Москва той се среща със свои съратници от Коминтерна и обсъжда с тях ситуацията в Югославия и в югославската компартия, пише и "характеристики“ на свои съмишленици. Такива "характеристики“ са длъжни да пишат всички комунисти, но авторката Мари-Жанин Калич твърди, че за разлика от разпространената практика документите, подписани от Тито, нямат характера на политически доноси. Когато все пак отбелязва някакви отрицателни качества на отделни партийни дейци, Тито го прави в чисто човешки план: този навсякъде се вре и гледа да придърпа завивката към себе си, а онзи пък изневерява на жена си.

Когато Тито среща Люси

При това самият Тито изобщо не е светец в собствения си личен живот. В Москва той се развежда със съпругата си Пелагея Белоусова, с която не се е виждал от 1929 година, когато тя емигрира в СССР. Тито ѝ е много ядосан, защото тя практически изоставя сина им Жарко, с когото пристига в Съветския съюз. Докато Тито лежи в югославския затвор, Пелагея дава детето в приют. Жарко е трудно дете, така че скоро се налага да го настанят в изправителен дом, а майка му дори не знае къде. Тито с доста усилия успява да открие сина си и да го вземе при себе си. Но и той не може да се оправи с опърничавия Жарко, който се включва в разни хулигански компании и се замесва в кражби.

Но за развода на Тито има и друга причина. В хотел "Люкс“ той се запознава с младата германка Люси Бауер, чието истинско име е Йохане Елза Кьониг. Люси/Йохане е родом от Кемниц, произхожда от работническо семейство, членува в организацията на младите германски комунисти и на 19-годишна възраст ражда дъщеричка. Година по-късно комунистическата партия я изпраща в Москва, за да бъ
©
Георги Димитров
де подготвена за нелегална дейност, като детето остава при родителите ѝ в Германия. Малко след това Люси попада в полезрението на Гестапо и вече не може и дума да става за връщане в Германия. Тя става политическа емигрантка, завършва курс по чертожничество и започва работа в радиозавода в Москва. Руски все още говори съвсем слабо, така че с "другаря Валтер“ си общуват на немски. В един момент Люси се премества в стаята на Тито, където вече живее и Жарко. Младежът неочаквано се сприятелява с младата си "мащеха“ и дори започва да се вслушва в съветите ѝ.

Но любовта между 44-годишния Тито и 22-годишната Люси не продължава дълго. Двамата сключват брак на 13 октомври 1936 година, а три дни по-късно Тито е принуден да напусне Москва. Тогавашният генерален секретар на Коминтерна, българският комунист Георги Димитров, му нарежда да замине за Югославия, за да въведе ред в раздираната от фракционни борби тамошна компартия. Димитров обещава на Тито, че Люси и Жарко ще го последват в първия удобен момент, но това така и никога не се случва.

Първата вест от съпруга си Люси получава чак през март 1937. В писмото, което започва с обръщението "Любимо мое момиче“, Тито я уверява, че прави всичко възможно, за да я прибере заедно с Жарко. Това наистина е така: Тито на няколко пъти пише до Георги Димитров с молба за застъпничество, но българинът се измъква с общи приказки.

Краят

В крайна сметка Люси Бауер е арестувана от съветската тайна полиция НКВД редом с други над 4000 германски емигранти, които са обявени за "пета колона“, за шпиони, саботьори и агенти на Гестапо. На Люси е предявено обвинение по печално известния член 58. Осъдена е на смърт, въпреки че отхвърля обвинението в шпионаж. На 29 декември 1937 я разстрелват в Бутово.

Тито още дълго прави опити да научи каква е съдбата на съпругата му, но хората, които могат да му дадат някаква полезна информация, също започват да изчезват един по един. Не се знае кога Тито научава какво се е случило с младата му жена. По-късно той самият никога не говори за нея. Но когато през 1948 година се разразява конфликтът му със Сталин, съдбата на Люси навярно изиграва важна роля. Зад поразителната храброст и неотстъпчивост на Тито в сблъсъка му с могъщия диктатор, който очевидно е готов на всичко, за да го унищожи, прозира не само желанието на националния лидер да опази независимостта на Югославия, но и силна лична неприязън. А тя навярно се дължи именно на трагичната съдба на младата съпруга на Тито.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
ФК Марица във Втора лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: