ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
Работите ли в чужбина и обмисляте ли да се върнете у дома? Тогава възстановяването на данъци ще ви зарадва
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:37 / 31.07.2023Коментари (1)6209
©
Завръщането у дома винаги е специално, а за тези, които са работили в чужбина, преживяването от завръщането може да бъде обогатено с допълнителен аспект – възстановяване на данъци, приложимо за тези, които са работили в чужбина и са плащали данъци в чуждата държава. Така че всичко, което трябва да направите, е да поискате възстановяване на полагащата ви се част от данъците. Как може да стане това?

Данъци, които могат да бъдат възстановени

Данъците могат да бъдат специални – някои трябва да бъдат платени, докато други могат да бъдат възстановени. Разбира се, обикновено могат да бъдат възстановени само надплатени данъци върху дохода. Грешки се случват при плащането на данъци, което води до надплащане година след година, което често води до значителна сума за възстановяване. Всеки има възможност да си върне данъците, но срокът за това е ограничен и обикновено варира от 3 до 6 години. Всяка страна работи с различна данъчна система, което също влияе върху времевата рамка. Например, ако не сте възстановили данъци от Германия през последните четири години, тези средства ще бъдат разпределени в държавния бюджет и вече няма да имате възможност да ги възстановите.

В определени ситуации обаче е възможно да си върнете всички платени данъци. Това обикновено се случва, когато доходът ви не надвишава необлагаемата ставка в тази страна. Следователно лицата, които работят на сезонна или краткосрочна работа, имат голям шанс да си върнат всички данъци.

Възстановяването на данъци не влияе върху вашите бъдещи възможности за работа в тази страна, пенсии, надбавки или други социални придобивки. Данъците за социално осигуряване обикновено не се възстановяват. Ако сте платили данъци в друга държава, няма допълнителни данъци за плащане в България.

Също така е важно да се отбележи, че възстановяването на данъци е възможно само от държави, които са подписали спогодба за избягване на двойното данъчно облагане с България; за щастие много европейски страни го направиха.

Как да върнете данъците си?

Понякога възстановяването на данъци може да не върви гладко и може да възникнат неочаквани проблеми. Например, може да се окаже, че определени документи липсват, неправилно сте попълнили данъчната декларация, данъчен инспектор се е свързал с вас, но поради езикова бариера не можете да общувате ефективно и т.н. Ето защо, за да избегнете такива или подобни ситуации, можете да отделите време и самостоятелно да започнете процеса или можете да изберете фирми посредници, които са специализирани във възстановяването на данъци и са експерти в своята област, известни със своя професионализъм и ефективност. Тези специалисти успешно ще се погрижат за всички етапи от процеса по възстановяване на данъци от Ваше име – набавяне на необходимите и липсващи документи, попълване на данъчната декларация и решаване на други процедурни или комуникационни задачи.
<
©
br />Процесът на възстановяване на данъци включва подаване на декларации до чуждестранни данъчни власти в края на финансовата година (конкретната година може да варира във всяка страна) или след приключване на работа и напускане на страната, в която сте работили. Също така е важно да имате необходимите документи, чието количество може да варира в зависимост от различните страни. Например, ако решите да продължите процес на възстановяване на данъци от Германия, ще ви трябва:

- Копие от паспорт или лична карта;

- Идентификационен номер (IdNr. или Steuer-ID);

- Lohnsteuerbescheinigung формуляр или последни фишове за заплати от всички работни места;

- Договор за наем (Mietvertrag) и фактури за наем.

Други държави, като Англия, може да изискват допълнителни документи от вас, като например копие от CIS регистрация - UTR номер. В Холандия може да се наложи да предоставите BSN/SoFi номер, докато в Норвегия може да се изисква известие за данъчна оценка (Skatteoppgjor) и т.н.

Количеството и видът на необходимите документи зависят от преобладаващите данъчни разпоредби във всяка страна. След като всичко е направено правилно, просто трябва да изчакате възстановяването на данъка, което обикновено отнема между 3 и 6 месеца. Така че, ако сте работили в чужбина, не пропускайте възможността да получите подарък, когато се върнете у дома, защото данъците не само ви се вземат, но и ви се връщат.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 02.08.2023 г.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Природни стихии
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Наводнения 2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: