Правят филм за атентата в Бургас

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (3)
10:44 / 04.03.2013
3327
Криминалисти ще правят филм за разследването на атентата на бургаското летище Сарафово. Това съобщи за "България Днес" топследователят по делото Георги Илиев.

Заснемането ще започне с експеримента, при който отново ще бъдат взривени два автобуса. Това ще се случи на 26 април на площадка край Ихтиман. Целта е да се съберат категорични доказателства какво е количеството тротил, което е било детонирано в Бургас, и какви пози са заемали загиналите.

"Ще получим и информация какви колебания е имал човекът с взривното вещество", допълни следовател Георги Илиев, като по този начин намекна, че бомбата не е детонирана дистанционно, а вероятно става въпрос за камикадзе.

На 26 април ще бъдат направени няколко взрива с увеличаващи се количества взривно вещество, като ще се започне с 300 грама тротил. Според събраните до момента доказателства атентаторът е детонирал 3 кг тротил.

В момента във военния завод в Казанлък се правят манекените, които ще пресъздадат позите на загиналите. Работи се усилено, тъй като времето е малко. Човешките фигури са от специален силикон, притежаващ близки качества до човешката плът. Осигурени са дори куфари, дрехи и различни аксесоари, които са носели хората във фаталния ден. Манекените ще бъдат 11 - освен осемте загинали ще се разположат фигури и за трима от ранените, които стояли най-близо. Всяка излиза по близо 600 лв., така че само за тях ще бъдат дадени повече от 6000 лв. Бюджетът за целия експеримент е 50 бона, пари, които бяха осигурени от Европол. Най-голяма част от тях ще отидат за купуване на двата автобуса, които ще струват 8000 лв. Цената обаче всъщност се оказва дори по-ниска от тази, ако рейсовете биха били купени от депо за скрап. Те са били предоставени от автобусния предприемач от Ихтиман Георги Терзийски, който каза, че е решил да направи жеста, "за да се разбере истината".

"Аз съм патриот и защо един българин да не направи нещо за благото на държавата си? Не всичко трябва да е подчинено на някакви интереси", коментира пред вестника Георги Терзийски. Той обясни още, че ако се предаде на скрап, само от един автобус се получават около 7000 лв. Сумата е висока, тъй като в рейсовете има немалко цветни метали, най-вече алуминий и мед. За да не е съвсем на загуба, се разбрал с разследващите след експеримента да събере метала, за да го предаде на вторични. Терзийски добави, че автобусите, които дава, са "Мерцедес" и "Маратон". Не са в движение и ще трябва да бъдат изтеглени от автобусната база до площадката за експеримента.


Виж коментарите (3)

Още по темата (170):
18.07.2023 Радев в Сарафово: Изминаха 11 г. от атентата, но травмата продължава да ни връща към това злокобно събитие
19.03.2023 10 години след атентата в Сарафово: Говори лекар, спасявал оцелели
18.07.2022 10 години от терористичния атентат в Сарафово
10.05.2021 Делото "Сарафово" тръгва на втора инстанция
21.09.2020 Доживотен затвор без замяна за атентаторите от "Сарафово"
21.09.2020 Очаква се финалът на делото за атентата на летището в "Сарафово"
Още новини от Любопитни новини:
След "Капките" Геро остава на екран Рачков пада
Нана: България ми липсва
Кое е цветето на императорите и къде точно в Родопите расте то?
Веселин Маринов: Страх ме е да отида в моята къща
На 70 една от най-големите ни певици не спира да пее и твори
Никога не сте виждали такава градушка, все едно летят павета


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).