Обезпокоително: Невиждани нива на въглероден диоксид в атмосферата

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (6)
08:56 / 09.05.2014
3425
За първи път от 5 млн. години нивото на въглероден диоксид в атмосферата на Земята е превишило 400 милиона частици на 1 000 000 молекули въздух. За това алармират учените от американската обсерватория, разположена на Хаваите. Учените са категорични, че това са невиждано високи нива.

Най-старата станция за измерване на съдържанието в атмосферата на парников газ Мауна Лоа на Хавайските острови е регистрирала рекордно висока концентрация на въглероден диоксид - повече от 400 милиона частици на милион молекули въздух. Това не учудва учените, според които има убедителни свидетелства, че рязкото увеличаване на изхвърляния въглероден диоксид в атмосферата в резултат на изгаряне на въглища, петрол и природен газ води до ускорено увеличаване на концентрацията.

"Показанията всъщност са особено обезпокоителни. Те не са били толкова високи от началото на човешката еволюция преди 4 милиона години.", обяснява Ралф Килинг-геохимик от института по океанография "Скрипс".

Увеличаването на количеството въглероден диоксид в атмосферата не само води до климатично затопляне, но представлява също директна заплаха за земеделието, тъй като съдържанието на някои хранителни вещества в растенията ще намалее значително. С очакваното повишаване на количеството въглероден диоксид в атмосферата към 2050 г., това ще се отнася за цинка и желязото, чието съдържание в някои зърнени храни и зеленчуци ще намалее по обезпокоителен начин, показва научно изследване. Като се има предвид, че от недостиг на цинк и желязо в организма страдат около два милиарда души на планетата и че всяка година този недостиг е в основата на 63 милиона смъртни случая поради недохранване, става въпрос за свързана с климатичните промени санитарна заплаха, каквато досега не е имало, казват още учените.

"Тези показатели не могат да се намалят - те вече са факт. Но какво ще се случи после, е изцяло в наши ръце и според нашите възможности да го контролираме. Това зависи доколко ще разчитаме в бъдеще на изкопаемите източници на енергия.", заяви Ралф Килинг.

Нивото на въглероден диоксид в атмосферата е знаково, особено предвид теорията, че именно той предизвиква глобалното затопляне и може да доведе до необратима промяна на климата - разтопяване на полярната шапка и вдигане на нивото на Световния океан, което ще доведе до заливане на населени места и цялостна промяна на климата, алармират още учените.


Виж коментарите (6)
Още новини от Любопитни новини:
50-годишната Росица Пейчева, бременна в 7-ия месец: Благодаря, че...
Опасни трендове в социалните мрежи могат да доведат до рак на кож...
Режисьорът на "Уроците на Блага" е готов с нов шедьовър
50 години група "Фактор": Музиката, любовта към рока и приятелств...
Шеф Кустев с изненадващ ход, ето къде ще го видим
Мариан Бачев продавал пуканки


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).