Млади украински виртуози със сонатен концерт на Камерния фестивал

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
09:48 / 13.06.2016
1326
Днес от 20:00 часа в Етнографския музей е сонатният концерт на цигуларя Максим Гринченко и пианиста Роман Лопатински - млади украински виртуози с впечатляваща изпълнителска кариера.

За пореден път МФКМ в Пловдив представя млади музикални дарования от Украйна. И Гринчено (от Виница), и Лопатински (от Киев) започват да свирят още като деца. И двамата стават лауреати на десетки национални и международни конкурси още по време на обучението им (цигуларят - в Националната музикална академия на Украйна, пианистът - и в Международната клавирна академия в Имола - Италия). Всеки поотделно развива активна концертна дейност. Максим Гринченко се изявява като солист и камерен изпълнител в престижни концертни зали в Санкт Петербург, Нижни Новгород, в Украйна, Полша, Беларус, Германия, Франция, САЩ и др. Солист е на Областната филхармония на Виница.

Концертмайстор на Националния симфоничен оркестър на Украйна. Член е на Международната благотворителна фондация на Владимир Спиваков. Роман Лопатински концертира в Литва, Германия, Полша, Швейцария, Израел, Италия, Франция, Мароко, САЩ. Свирил е с оркестъра на Германското радио, с Фестивалния оркестър на Имола, Италия, имал е самостоятелен концерт на Международния фестивал "MиTo", а през 2014 г. е ангажиран от Сорбоната в Париж.

От богатия си репертоар Гринченко - Лопатински са избрали за фестивалната публика две емблематични сонати за цигулка и пиано: Кройцеровата соната на Бетовен и Cонaтaта за пиано и цигулка № 3, оп. 108, ре минор от Брамс.

Украинската сонатна вечер е под патронажа на инж. Димитър Георгиев - Почетен консул на Украйна в Пловдив, основен спонсор на МФКМ.

Изненада за фестивалната публика е концертът утре, 14 юни, 20:00 часа - на същото място - Етнографския музей. На този подиум дебютира Струнното трио от Държавната консерватория към Тракийския университет в Одрин, Турция.


Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Шофьор сложи килим върху колата си, за да я предпази от градушки
20 години Plovdiv24.bg
Какво казва нумерологията за днешната дата
Фронтменът и създател на софийската група "Подуене блус бенд" чук...
Проучване показва близо 10 процента разлика между първата и втора...
"Нападнаха" ергена Виктор


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).