ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
Малко грозноват, но с вкус на ягоди и ананас - това е плодът на вечната младост
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:50 / 05.02.2024Коментари (0)21279
©
Този плод определено няма привлекателен външен вид. Прилича на малко авокадо, грозноват е, а вкусът му е микс от ягоди с ананас и гуава.

Плодът идва от Южна Америка и прилича вниманието ботаниците в Европа в края на 19-ти век. Името на плода фейхоа е в чест на португалския естетствоизпитател Жоан да Силва Фейхо. Растението е от сем. Миртови и се отглежда в Средиземноморския регион, Австралия, Африка, Нова Зеландия и Азия. Всъщност плодът е най-известен и добре познат в Нова Зеландия. Фейхоа е истинска витаминна бомба, изключително богат е на витамините С, Е и К и испанските го наричат “плодът на вечната младост". Плодът съдържа още фолиева киселина, наситена с желязо и е подходящ за хора, които са предразположени към анемия или страдат от тази болест. 

Плодът е с доста високо съдържание на калций, калий, цинк и фосфор. Като калцият и фосфорът са изключително важни за тези, които са предразположени към развитие на остеопороза. Фейхоа е с високо съдържание на йод – един килограм съдържа около 2.06-3.9 мг., а дневната препоръчителна доза е 0.15 мг. Съдържанието на йод в плода зависи от региона, в който расте, например по-голямо е количеството край морското крайбрежие.

Фейхоа е богат и на фибри, които имат благоприятен ефект върху храносмилателния тракт. Редовната консумация на плода е много хубава профилактика на стомашно – чревните разстройства. Яденето на фейхоа се препоръчва и на хора, които страдат от гадене или наскоро са имали хранително отравяне. Плодът е изключително богат на витамини и минерали, но в същото време е доста нискокалоричен – 49 калории на 100 грама. 

Добре узрелият фейхоа е със зелена кора, твърда на допир, а пулпата вътре е лека, почти прозрачна. Ако е бяла на цвят, това означава, че плодът не е достатъчно добре узрял. Препоръчва се фейхоа да се съхранява в хладилник в отделението за плодове за максимум 7 дни. Повечето хора консумират плода суров, но може от него да се приготвят и конфитюри или компот. Пресните плодове са подходящи за направата на смути и се добавят към салати, сладолед, кисели млека и дори алкохолни коктейли.

Рядко ще срещнете фейхоа на нашите пазари, затова ако искате да се наслаждавате на вкуса му, може да се опитате да си го отгледате. Купете си от някой добре зареден разсадник от плода и го засадете в саксия или в градината си, ако имате такава. Така ще имате възможност сами да си отглеждате фейхоа и да се наслаждавате на невероятния му вкус и ползи.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Лято 2024
Тенис от Пловдив и региона
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: