Любопитен факт: Нямат територия, но имат граждани, нямат пътища, но имат регистрационни номера за автомобили

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
16:36 / 07.02.2024
2649
Суверенният Малтийски военен орден– известен още като Малтийските рицари, не е просто религиозен католически орден с почти 1000-годишна история. Нито пък е просто организация за хуманитарна помощ с многомилионен бюджет с операции, включващи бежански лагери и програми за помощ при бедствия в около 120 страни по света.

Освен това е суверенна нация със статут на наблюдател в ООН и собствена конституция, но без никаква земя. Издава регистрационни номера на автомобили – без да има пътища, по които да се движат, като притежават и собствени печати, валута и паспорти.

Орденът възниква в Йерусалим около 1099 г. и получава Малтийския архипелаг през 1530 г. като подарък от краля на Испания. Наполеон Бонапарт принуждава рицарите да напуснат Малта при френската инвазия от 1798 г., като в наши дни седалището на Ордена е в Рим. Даниел де Петри Тестаферата – базираният в Малта президент на Ордена, казва пред CNN, че само около 100 от 13 500 рицари, дами и капелани, днес разпръснати по света, живеят на Малтийския архипелаг.

Първите паспорти са издадени от Малтийския орден през 1300 г., когато неговите дипломати пътуват до други държави с документи, удостоверяващи ролята им на посланици. След Втората световна война дипломатическият паспорт придобива характеристиките на обикновените лични документи. Днес има само около 500 от тях – което ги прави най-редкият паспорт в света, отбелязва CNN Travel, цитирани от Expert.bg.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Финалът на детския конкурс на Мисис Европа в Пловдив предизвика и...
Родни звезди изпращат абитуриенти
Двойка в "Един за друг" отнесе сериозен хейт от зрителите: Време ...
Чудесни новини за някои зодии днес
Опасен хищник се размножава във водите на Черно Море: Всеки е чув...
Той е само на 24 години, а вече е спечелил 600 млн. евро


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).