Колко дълъг отпуск ни е нужен, за да си починем?

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (11)
16:43 / 11.06.2017
5147
Възможно е отпуската да отключи депресия, такова мнение изрази пред Дарик психотерапевтът Димитър Тенчев. По думите му често в такова състояние изпадат големите работохолици.

Специалистът обясни, че става дума за така наречената ажитирана депресия, която не е много позната на хората. Тя е съпроводена с тревожност и обикновено няма симптомите на класическата депресия, при която човек е апатичен, демотивиран.

При ажитираната депресия човек изпитва непрекъснат импулс за действие и работата и работохолизмът дават опцията за това действие и то на денонощен режим. Така че самата действеност и ангажираност на съзнанието прикрива тревожността, която латентно дреме у нас, каза Тенчев.

"И какво става по време на отпуска? Човек остава насаме със себе си, вече няма тази свръхангажираност и в един момент вижда какво има в него и нещата, които вижда, не му допадат, не му харесват или направо е шокиран от тях. Може да открие тази тревожност, която е ексцесивна, прекалено силна е и не знае как да се справи с нея, когато му липсва обичайната рутина.

Може да открие дори симптоми на една инхибирана депресия, при която вече започна да се усеща отпаднал, демотивиран и да не намира смисъл дори в самата почивка. Може да има проблем и с идентичността си - работата до момента му е придавала някаква идентичност и в един момент, когато останеш насаме със себе си, виждаш, че ти не си работата си или не си образът, който играеш - на мениджъра, бизнесмена, работохолика", каза той.

Психотерапевтът признава, че чуе ли за някого, че е много амбициозен или работохолик и работата му е смисъл на живота, това за психотерапевта означава, че този човек изобщо няма живот.

"Отпуската е повод за среща със себе си и за това да разберем до къде сме стигнали и кои сме", каза психотерапевтът.

Според него, за да си почине напълно човек, се нуждае от триседмичен отпуск.

 


Виж коментарите (11)
Още новини от Любопитни новини:
Като две капки вода: Дара Екимова и Гери-Никол лика прилика
След "Капките" Геро остава на екран Рачков пада
Нана: България ми липсва
Кое е цветето на императорите и къде точно в Родопите расте то?
Веселин Маринов: Страх ме е да отида в моята къща
На 70 една от най-големите ни певици не спира да пее и твори


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).