Като при цигарите: Предлагат опаковките на месо да станат източник на срам

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
12:08 / 22.02.2023
2312
Учени предлагат опаковките на месо, подобно на тези на цигарите, да станат източник на срам за купувачите, съобщи "Дейли мейл", цитирани от БТА.

Участници в научно проучване са наблюдавали опаковки, представящи страданието, което предизвиква човек с консумацията на месо. Резултатът е бил чувство на срам.

Подобен метод се използва при опаковките на цигари. 

Учените от университета в Делфт, Нидерландия, са установили, че потребителите са по-малко склонни да купуват продукти, чиято опаковка предизвиква негативни емоции. Изследването е публикувано във "Фууд Куолити енд Преферънс". Според авторите на изследването посланията върху опаковките за месо биха могли да гласят: "С яденето на месо се унищожава Амазонската екваториална гора!", "Карате животните да страдат!", "Ядейки месо, увеличавате риска от сърдечно заболяване!". 

В проведен експеримент 161 доброволци са получили опаковки на пакет пилешки гърди. Един от пакетите е имал т.нар. засрамващ стикер - снимка на пилета в клетка и надпис "Яденето на месо причинява страдание на животните".

Резултатите показват, че потребителите са по-малко склонни да консумират месо в подобни опаковки. 

При втори експеримент 483 доброволци са получили пакети, сред които шест различни "засрамващи" опаковки. Според резултата по-въздействащи са персоналните послания, съдържащи местоимението "вие". Установено е и че посланията, свързани със здравето, са по-малко въздействащи от тези, свързани с болка и замърсяване на околната среда.


Виж коментарите (1)
Още новини от Любопитни новини:
Като две капки вода: Дара Екимова и Гери-Никол лика прилика
След "Капките" Геро остава на екран Рачков пада
Нана: България ми липсва
Кое е цветето на императорите и къде точно в Родопите расте то?
Веселин Маринов: Страх ме е да отида в моята къща
На 70 една от най-големите ни певици не спира да пее и твори


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).