ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
Картофеното пюре предпазва от махмурлук
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:28 / 26.12.2015Коментари (0)2245
©
Събуждате се и главата ви тежи, усещате дискомфорт в стомаха и устата ви е суха - това е често срещано явление за мнозина през празничния сезон. Причината е една - прекалили сте с алкохолните напитки. Мнозина имат своите теории какво причинява махмурлука, как да се избегне или какво да направите след тежка вечер. Ето какво обясняват експертите и какви митове развенчават те пред "Дейли Мйал".

Вярно е, че някои хора нямат махмурлук, дори и да пият повече алкохол. Това е така, защото поради някаква причина дехидратацията в следствие на алкохола не им причинява главоболие, а други са по-малко чувствителни към ацеталдехида- токсичното вещество, което първо се отделя при разграждането на алкохола в организма. Това обаче не означава, че са предпазени от вредното въздействие на алкохола. Освен това те нямат "естествена спирачка", че са поели достатъчно количество алкохол. А именно количеството преработен алкохол през целия живот оказва влияние и върху здравословното състояние на хората, предупреждават учените. Любопитното е, че наистина има нации, които заради гените си, се напиват по-бързо.

По последни изследвания младежите страдат от доста по-сериозен махмурлук, отколкото по-възрастните. Мнозина смята, че причината е в по-големия брой питиета, който младите хора употребяват и в липсата на опит. Учените обаче не са съгласни с това твърдение. Според тях дехидратацията, в следствие на употребата на алкохол при хора над 60 годишна възраст, води до по-големи страдания на следващия ден.

Това е неоспорим факт и още по-лошото е, че махмурлукът при представителките на нежния пол е с пъти по силен от този на мъжете

Доказано е, че при консумация на шампанско например, хората се напиват по-лесно. Същото е валидно и при смесването на алкохол с безалкохолни напитки. Някои учени твърдят, че това се дължи на въглеродния диоксид в мехурчетата. Подобен е ефектът и от тъмната бира. Доказано е, че в някои алкохолни напитки има химикали, които им придават вкус и цвят и точно те водят до по-бързо напиване и по-тежък махмурлук.

Ето и какви съвети дават експертите, за да избегнете болезнената страна на алкохола по празниците:

Мнозина смятат, че ако хапнете лъжица картофено пюре с много масло преди пиене, няма да имате проблеми

В някои култури дори препоръчват да пийнете лъжица зехтин или олио, за да не се стига до махмурлук.



Още по темата: общо новини по темата: 202
23.11.2016 »
12.03.2016 »
01.03.2016 »
13.01.2016 »
13.01.2016 »
11.01.2016 »
предишна страница [ 1/34 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Детско-юношески футбол
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Първа лига, сезон 2023/2024
Моторни спортове
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: