Калоян, гений математик: Следващата ми цел е да стана световен шампион

Автор: ИА Фокус
Коментари (0)
13:11 / 14.03.2023
2427
"Следващата ми цел е да стана световен шампион във втора категория на Световното първенство по умствена скоростна математика".  Това каза 12-годишният Калоян Гешев, който защити световната си титла по скоростно смятане на ум и за втора поредна година на Световното първенство по умствена скоростна математика, в предаването "Денят на фокус" по Радио "Фокус".  

Той каза, че амбицията му е да постави няколко световни рекорда, сред които сума от квадрати на лист, разделяне на десетцифрено число на петцифрено. 

Майка му Румяна Гешева разказа, че страстта на Калоян към цифрите е от ранна детска в възраст. Още от 4-годишна възраст е можел да пише цифри, да смята, познавал е сложни геометрични фигури. От петгодишен вече е правел сложни изчисления. На 7-годишна възраст е започнал да посещава уроци при учителя Георги Георгиев.

"Част от формулите за скоростното изчисляване са на г-н Георгиев. Те са единствените в света, които знаят тези формули", обясни майката.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
След "Капките" Геро остава на екран Рачков пада
Нана: България ми липсва
Кое е цветето на императорите и къде точно в Родопите расте то?
Веселин Маринов: Страх ме е да отида в моята къща
На 70 една от най-големите ни певици не спира да пее и твори
Никога не сте виждали такава градушка, все едно летят павета


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).