Каква е Коледната трапеза по света

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
10:53 / 25.12.2010
6804
В Австрия на коледната трапеза се сервира задушен шаран със сос от бира, хляб с джинжифил и понички с крем и карамелено-кайсиев сос. В Англия сервират греяно вино, тарталети със сладко от сушени плодове и коледен пудинг, украсен с клонче имел, символ на трънения венец на Христос.

В Германия на Коледа се консумират огромен брой сладкиши - бисквити с джинджифил и подправки, торти във формата на елха или коледна звезда, сладки с марципан и щолен - великолепен коледен кейк. В Холандия традиционно се поднасят маслени топченца, които представляват малки топчета от тесто със стафиди, изпържени с масло и поръсени със захар.

В Дания се яде гъска, шунка и маринована херинга, а за десерт се поднася оризов пудинг. В Испания по традиция хапват печена и пълнена с лимони риба, а за десерт "турон", сладкиш, който наподобява нуга, направен от бадеми и мед. Италианците на Коледа обичат да си угаждат с "котенчино" пресен свински колбас, поднесен с леща, а за десерт - коледния козунак "Панетоне" със сушени плодове или захаросани кори.

Във Франция се сервират морски дарове, печена гъска, и коледно руло Пънче - класически коледен десерт. В Полша на празнината трапеза се сервират дванадесет ястия, като задължителни са шаранът - символ на семейното благополучие и кекс с маково семе, стафиди, бадеми и мед. В Чехия също се приготвя шаран, дори по четири начина: пържен, печен със сушени сини сливи, желиран и на супа. Десертът е "колачес", сладки рулца с пълнеж от мак, сушени плодове и извара. В Словакия трапезата на Рождество започва с вафли, намазани с мед и греяно вино.

В Норвегия на този ден се приготвя риба треска, ароматни бисквитки и специален пунш. В Мексико на децата им подаряват картонени животинки, напълнени с бонбони. На места се правят "букуелос" - анасонови бисквитки, които се сервират със сироп в глинени чинийки. След като се изядат бисквитките, чинийките се чупят за щастие.

В Армения се приготвя сладък ориз със сушени плодове и ядки, задължително се поднася риба (по традиция пъстърва) и се пекат малки козуначета, като в едно от тях се слага монета за късмет. На когото му се падне, той ще е късметлията през следващата година. Пие се сладко вино от нар или се вари полусухо вино с подправки и захар. В Естония традиционните ястия за празника са задушено кисело зеле с кървавица, салата от тиква и пипаркоок - бисквитки с глазура.


Виж коментарите (1)

Още по темата (14):
27.12.2010 Осигурена е охраната на Пловдив по празниците, хората да са спокойни
27.12.2010 С 20% са се увеличили посещенията в Центъра за спешна помощ по празниците
26.12.2010 Натоварено е движението по главния път Пампорово-Пловдив
26.12.2010 Пиратките намаляха
26.12.2010 В Пловдив католици и протестанти тържествено отбелязаха Рождество Христово
26.12.2010 Полицията бди по празниците
Още новини от Любопитни новини:
Фестивал превръща Пловдив в кулинарна столица
Празникът на 21 май - какви са забраните
Любимата на Рачков заедно с бившия си
20 години след "Шоуто на Слави" те отново се събраха
Заключи го в стая и го умори от глад, похарчи луди пари и се измъ...
Тоалетите на роден моден предприемач и дизайнер са най-много носе...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).