Горчиво е на вкус, но е много полезно за метаболизма и очите

Автор: Цвети Христова
Коментари (0)
13:40 / 16.04.2024
3023
Sofia24.bg ще ви разкаже за един интересен и полезен зеленчук, който вече може да бъде купен и в България. Съществуват различни сортове радичио, които се различават не само по външен вид, но и по съставки и вкус. Зеленчукът е познат на хората като храна още от древни времена и в миналото е било наричано "Синя цикория“. В наши дни радичио се отглежда почти по цял свят. Водещите държави, в които се отглежда, са Италия, Турция и Нова Зеландия. Има различни видове радичио - Тревизо с по-сладникав вкус, и Кастел Франко, чийто цвят е зелен и има червени петна. Кастел Франко буквално прилича на цвете покрито с кръв. 

Радичио е сравнително горчиво на вкус, можете да се запази свежо до една седмица в хладилника. Радичио съдържа множество полезни вещества и минерали и затова се смята за абсолютен имуностимулатор. Заслужава си да се споменат витамините - от група В, А и С, както и минералите калий и калций.

В листата му се съдържат и много антиоксиданти, кото са полезни за очите.

То оказва благоприятен ефект върху метаболизма, а горчивите вещества подпомагат работата на черния дроб и жлъчния мехур. На нашия пазар може да намерите радичио в лилав цвят. Изобилието от фибри и вода, както и ниското съдържание на мазнини, го правят подходящ за диети и отслабване. В 100 грама листа радичио има само 100 калории.

Ако решите да готвите с него или да го добавите към вашата салата, трябва да премахнете външните листа и да го измиете хубаво под течаща хладка вода. Най-важното нещо при приготвянето му е да премахнете бялата сърцевина, защото това е най-горчивата част от зеленчука.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Чоткин отвя всички в Hell’s Kitchen и грабна голямата награда от ...
Поредната магнитна буря удари Земята
Джакпотът от тотото падна, вижте от кой град е късметлията
Рибар улови 85-килограмов сом
Шеф Манчев променя правилата в "Черешката на тортата"
Певицата Росица Пейчева показа новороденото си бебе


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).