Фин порцелан, ножове и кристал не трябва да се почистват в съдомиялната

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
11:52 / 09.03.2023
3399
Безспорно съдомиялната машина е удобен уред и пръв помощник в кухнята. Тя почиства чинии, съдове за готвене, прибори и други кухненски предмети бързо и ефективно.

Оказва се обаче, че не всичко, което ни се иска може да поставим току така в съдомиялната. Понякога е по-доре да изберем миенето "на ръка" - не само за запазим целостта на машината, но и заради самите кухненски прибори. Защото някои от тях, ако бъдат поставени в уреда, могат да се повредят или да се наруши целостта им по време на цикъла на миене.

Фин порцелан

Ако сложим деликания и скъп порцелан в съдомиялната машина, много вероятно е той да се повреди от неподходяща температури на водата, силното налягане и абразивните почистващи препарати. Всичко това може да причини избледняване на цвета и нарушение на декорациите.

Ножове

Ножовете за мазане - например на масло или меки сирена, могат да се мият без проблем в съдомиялната машина. Но по-острите, предназначени за рязане на месо, е за предпочитане да се мият на ръка и да се посдушават с мека кърпа. Причината е, че те могат да се повредят и изкривят, докато са в уреда.

Съдове с незалепващо покритие

Ако искаме по-дълго да запазим този тип домакински прибори, е добре да не ги слагаме в машината. Причината е, че неподходящите, твърде високи температури на водата, както и силните почистващи препарати могат да повредят незалепващото покритие. За да удължим живота на тези съдове е, най-добре е да ги мием на ръка с мек почистващ препарат и мека гъба.

Медни съдове

Същото важи и за съдовете, изработени от мед. Поставянето им в уреда за миене, често води до загуба на специфичното им покритие - отново заради горещата вода и високите температури.

Дървени предмети

Дъските за рязане, лъжици, купите за салата и други кухненски предмети, направени от дърво задължително трябва да се мият на ръка. Поставянето им в съдомиялна води до тяхното обезцветяване и дори разцепване на места и нарушаване на целостта им.

Кристал

Подобно на финия порцелан, кристалните съдове за сервиране и напитки не бива да се мият в съдомиялна машина. Все пак, някои от съвременните уреди имат щадящи програми, така че, може да проверим инструкциите на производителя, преди да ги поставим деликатния кристал в машината, пише marthastewart.com.

Алуминиеви съдове

Пресованите и ляти алуминиеви съдове лесно се повреждат при машинно миене. Почистващият препарат и минералите във водата могат да предизвикат реакция, която потъмнява метала. Освен това, блъскането на съдовете един в друг от силата на водната струя, може да надраска повърхността.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Слави Трифонов се разделя с двамата от най-верните в екипа си
Наш манастир пази уникален стенопис на Тайната вечеря отпреди 7 в...
Много драматичен обрат с участник в "Стани богат", стигнал до 10 ...
Ивет Лалова: Не бих те заменила за целия свят
Един от най-мащабните конкурси започва след броени дни
Почина велик музикант


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).