ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
Да ядем ли баничка за закуска, говори проф. Донка Байкова
Автор: Цвети Тончева 11:01 / 02.01.2024Коментари (2)73195
©
Бавно трябва да изключим или ограничим храните, богати на животински мазнини – капама, свинско месо, както и тутманици, баници, баклави и пр. Това е нужно за да разтоварим организма си след празниците“. Това каза диетологът проф. Донка Байкова в "Денят на Фокус“ по Радио "Фокус“.

Усещаме се малко натежали след празниците и не ни е съвсем комфортно. Нужно е леко разтоварване на организма. Бързо възстановяваме формата си след обилни трапези, защото апетитът определя храненето – в делничните дни не ядем така, както по празници.

Масната и белтъчната обмяна трябва да бъде възстановена след обилното хранене по Коледа и Нова година. Това води и до по-добри тонус и работоспособност. Ако работим интензивно, можем да оставим в менюто си птичите меса. Препоръчвам риба, кисело мляко, извара, сирене – но нискомаслено, въглехидратна закуска като баничка, например, не е изключена. По обяд е нужно да ядем леки въглехидрати – ориз, картофи, бобови изделия са подходящи. За вечеря препоръчвам зеленчукови ястия с добавка на белтък – млечен продукт, риба или птиче месо, даде съвет проф. Байкова.

Поне 3 дни, стъпка по стъпка, трябва да се преминава към по-леко хранене, след което 3 дни можем да преминем към веганско хранене - много зеленчуци. Храната трябва да бъде богата на витамини и минерали, плодовете са много важни за този разтоварващ режим. Това разгражда алкохола в организма ни. Трябва да внимаваме със сока от кисело зеле, защото солта има ефект да задържа вода. Билковите отвари като черен и зелен чай са много полезни.

При всяка възможност трябва да се движим и да бъдем на въздух. Трябва да готвим с екстра върджин зехтин или слънчогледово олио, препоръча още тя.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Екстра върджин не става за готвене, защото при загряване стана канцерогенен и предизвиква ракови заболявания. Проверете си достоверността на статиите и информацията. Има специален зехтин за готвене, а екстра върджин- зехтинът се употребява само в студен вид и има трайност не по- дълга от 6 месеца.
0
 
 
Ако не е Мика Зайкова ,ще е Донка Байкова.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Купа на България, сезон 2023/2024
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: