Честват историческата дата на Възкресени Христово днес

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
08:00 / 08.04.2008
1384
Общество Път на Мъдростта ще отпразнува Възкресениe Христово днес от 17.00 часа в културен център „Тракарт".
Тържествено слово ще произнесе Ваклуш Толев.

Никой в живота си не празнува друг ден на своето раждане, освен самия ден, датиран независимо от промените на календарите, казва Ваклуш Толев. И на никой не може да се празнува кончина, освен в деня и датата, когато е починал. Датата е, която е определена, тъй като дните се сменят. Повече от 60 години за мен 8-ми април е истинската дата на Христовото Възкресение. Прозрението на Ваклуш Толев е потвърдено много по-късно от научните изследвания и оповестено преди около 20 години по радио ВВС. 8-ми април е историческата дата на Възкресение Христово. Макар да е цитирана от множество енциклопедии, тази дата все още е малко известна.

Православието слага своите съображения за определяне на деня (не датата) на Възкресението: да не съвпада с еврейската Пасха, да е в неделя и да бъде след пълнолунието на равноденствието. Тъй като съображенията на католицизма са други, оттам и разликите в дните на празнуване.

Преди години Световният съвет на църквите обявява, че ще направи съвещание за установяване (чрез астрономически изследвания) на истинската дата на Възкресението „и с това да реши този проблем на обществото, историята и изповедниците Христови". Но до днес това разделение в дните стои.

С празнуването на 8 април Ваклуш Толев не отрича официалните празници и не отнема на никого боголюбивото моление, нито сваля от иконостаса му образа, на който той отдава своето почитание. Но истината, казва той, е по-горе от всяко съображение. Тя е по-горе от празника. Тя е, която ни задължава като мистично живеене в историческата реалност да отправим своето моление, да отдадем своята признателност и да направим усилия в Живия да сложим своята жива същност.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Кобрата печели "Островът на 100-те гривни"?
Той е голям талант, роден е в Пловдив, а сега ще го гледаме по-че...
Тази вечер грандиозен концерт в града под тепетата
Гатьо изненадващо: Нямам право да говоря за това!
Благой Георгиев с нов бисер в ефир
Победител във "Фермата" стана татко на момче


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).