България и Македония в спор за ракията и шопската салата

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (8)
09:19 / 07.02.2013
6491
След спора за името на Македония на пътя на страната към Европейския съюз може да се изпречат ракията, мастиката и шопската салата, алармира македонският в. "Дневник". Допълнителни спънки може да се окажат македонското вино и айварът, тъй като според експерти тези продукти могат да бъдат използвани като условие от някоя от страните в региона по пътя към европейското членство.

България може да има претенции към шопската салата, тъй като твърди, че шопите населяват страната. Според изданието обаче районът, откъдето произлиза шопската салата, не е в България. И Македония произвежда качествени домати, краставици и чушки, отбелязва в. "Дневник".

"Македонските винари вече се сблъскаха с проблема как да декларират виното с оглед на проблемите с Гърция, която регистрира "македонското вино" като свое. България се опитва да присвои и защити мастиката и ракията като марка, но за щастие не успява, защото става дума за общоприети понятия, отбелязва вестникът.

Последният спор между Хърватия и Словения за това на кого е "кранската наденица" послужи за аларма на македонските бизнес сдружения, но най-вече на държавните институции, че трябва да реагират навреме, пише изданието.

Запознати коментирали, че исканията на България за ракията, мастиката и шопската салата засега били неоснователни. Те призовавали за спешна защита на тетовския боб, кумановския суджук и крушевския кебап.

Източник: в. Стандарт


Виж коментарите (8)
Още новини от Любопитни новини:
Кое е цветето на императорите и къде точно в Родопите расте то?
Веселин Маринов: Страх ме е да отида в моята къща
На 70 една от най-големите ни певици не спира да пее и твори
Никога не сте виждали такава градушка, все едно летят павета
Младеж изненада Карбовски на улицата
Победителка в "Мастършеф" шокира с изказване: Изпих парите от наг...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).