Брокер: Тези, които днес купуват евтино, но със скъпи ипотеки, ще спечелят

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
10:17 / 08.03.2023
8229
Очаква се през следващата година чешкият пазар на недвижими имоти да продължи да се свива, като намаляват сделките за покупка на апартаменти и вили, но се увеличава търсенето на жилища под наем. Представители на компании за недвижими имоти, интервюирани от ČTK, смятат, че лихвите по ипотечните кредити ще намалеят през втората половина на 2023 г. Според тях след това интересът към имотите отново ще се увеличи.

 

Според Робърт Ханзъл, главен изпълнителен директор на Next Reality, цените са паднали с 20% до 30% през втората половина на тази година. Той очаква пазарът да продължи да се свива през първото тримесечие на следващата година, но не толкова.

 

"По-скоро ще е лека корекция надолу на цените, които продавачите все още не са свалили“, коментира член на Асоциацията на брокерите на недвижими имоти.

 

Според главния изпълнителен директор на RE/MAX Ян Груба търсенето на недвижими имоти е изключително голямо през последните две години. Сега пазарът на продажби се връща към нивото, което беше нормално преди 2020 г. Предлагането на ваканционни имоти, които бяха изключително търсени по време на пандемията от коронавирус, вероятно ще се промени. "Може да се предположи, че някои собственици ще искат да продадат своите селски къщи или вили“, казва Груби.

Продавачите ще трябва да се настроят да чакат и често се отказват от цената, която искат, казва брокерът на недвижими имоти Майкъл Вебер. Според него на пазара остават две категории купувачи: тези, които не искат или не могат да отлагат покупката на недвижим имот, и тези, които виждат възможности в сегашното развитие. "Вероятна е и ценова стагнация и спадът може да се забави от второто тримесечие на 2023 г.“, добавя Вебер.

Брокерът Ян Шкрабанек казва, че следващата година ще бъде съпроводена с по-ниски цени на целия пазар. Това ще засегне най-вече къщите и апартаментите пред ремонт и в по-лошо състояние, както и ваканционните имоти на по-неатрактивни места.

Той добавя, че сега е добър момент за покупка, тъй като собствениците са склонни да се пазарят. "Тези, които днес купуват евтино, но със скъпи ипотеки, ще спечелят. След пет години с рефинансиране те ще получат по-добър заем и цената на недвижимите имоти ще се увеличи“, казва Шкрабанек.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Удря ни мощна магнитна буря
Иван и Андрей: Как може двустаен апартамент в "Лозенец" да струва...
Почина Алберт Руди, продуцентът на "Кръстникът"
Защо да бягаме всеки ден
Съдийка от Dancing Stars избухва с нов впечатляващ проект на теле...
Щерките на Стоичков и Фатик в общ бизнес за милиони


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).